ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνω του 5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

20:22 - 21 Οκτ 2022 | Ομόλογα
Άνω του 5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου
Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν την Παρασκευή (21/10) οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς η αγορά εμφανίστηκε να έχει προεξοφλήσει, με σχετική βεβαιότητα, την μη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor's.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 70 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 5,08% από 5,03% χθες έναντι 2,43% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου, το οποίο μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας βρέθηκε για πρώτη φορά πάνω από το όριο του 2,5%. Ως αποτέλεσμα το περιθώριο μεταξύ της απόδοσης του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,65%, από 2,67% χθες.

Οι πιθανότητες σύμφωνα με τους αναλυτές να προχωρήσει απόψε η Standard & Poor's σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, είναι ελάχιστες. Κλείνει έτσι για φέτος τον κύκλο των προγραμματισμένων αξιολογήσεων (reviews) από τους οίκους αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι η S&P έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μία βαθμίδα χαμηλότερα (ΒΒ) από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα την ΒΒ+. Αντίθετα οι δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης Moody's και Fitch έχουν τοποθετήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δύο ή τρείς βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική (Βaw και ΒΒ αντιστοίχως).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.