ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τρέλα» με τα κρυπτονομίσματα στην Τουρκία- «Ξεσκεπάστηκε» απάτη με Dogecoin

14:14 - 03 Σεπ 2021 | Νομίσματα
«Τρέλα» με τα κρυπτονομίσματα στην Τουρκία- «Ξεσκεπάστηκε» απάτη με Dogecoin
Απατεώνες στην Τουρκία κατάφεραν να αποσπάσουν 119 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, υποσχόμενοι μεγάλες αμοιβές από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων Dogecoin.
Το Dogecoin, είναι σήμερα το έβδομο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα. Δημιουργήθηκε το 2013 από τους Billy Markus και Jackson Palmer, δύο μηχανικούς λογισμικού που εργάστηκαν για την IBM και την Adobe αντίστοιχα. Αν και είναι πλέον ένα από τα πιο πολύτιμα κρυπτονομίσματα, αποτέλεσε αρχικά μία παρωδία του bitcoin.
 
Η αύξηση του πληθωρισμού και η πτώση της τουρκικής λίρας, έχει οδηγήσει στην εκτόξευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία.
 
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία ταυτοποίησε τον χρήστη με το ψευδώνυμο “Turgut V”. Ο ίδιος σε συνεργασία με 11 ακόμα άτομα, πιστεύεται πως κατάφεραν να αποσπάσουν σχεδόν 350 εκατομμύρια Dogecoin από 1,500 άτομα πριν εξαφανιστούν. Η αξία του συνόλου των νομισμάτων που συγκέντρωσαν, ανέρχεται στα 119 εκατομμύρια δολάρια.
 
Προσέγγιζαν τους επενδυτές μέσω κλήσεων zoom και συναντήσεων σε πολυτελείς τοποθεσίες, ώστε να τους πείσουν να επενδύσουν στο Dogecoin. Τους υπόσχονταν αμοιβή που θα έφτανε στο 100% της επένδυσης τις πρώτες 40 ημέρες
 
Ισχυρίζονταν ότι τα Dogecoin που έστειλαν οι επενδυτές, θα αξιοποιούνταν στην αγορά νέου εξοπλισμού για την εξόρυξη του DOGE. Τα Dogecoins κατασκευάζονται μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται Απόδειξη Εργασίας Εξόρυξης (Proof of Work Miming), το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται από το Bitcoin. Το Proof of Work, σημαίνει ότι οι ανθρακωρύχοι αποζημιώνονται είτε με κέρματα ως αντάλλαγμα για την επικύρωση συναλλαγών είτε με λύσεις των εξισώσεων που κατασκευάζουν νέα μπλοκ κρυπτονομισμάτων. 
 
Ένα από τα θύματα της απάτης δήλωσε ότι το σύστημα λειτούργησε κανονικά για τρεις μήνες. Παράλληλα, οι πρώτοι επενδυτές επισήμαναν ότι είχαν λάβει τις αποδόσεις που τους είχαν υποσχεθεί. Ωστόσο, κατά τον τέταρτο μήνα, τα Dogecoin έγιναν 350 εκατομμύρια και τα κεφάλαια εξαφανίστηκαν.
 
Η έρευνα για τον εντοπισμό του  Turgut  και των 11 συνεργατών του βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Γενικό Εισαγγελέα στο προάστιο Κουτσουκτσέμετσε της Κωνσταντινούπολης. Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν επίσης εντολή απαγόρευσης εξόδου του Turgut και του συντρόφου του Gizem N. από τη χώρα.
 
Τα στοιχεία από την αμερικανική Chainalysis που αναλύθηκαν από το Reuters έδειξαν ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου, έδειξαν ότι ο όγκος συναλλαγών μέσω κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία έφτασε τα 218 δισ. Λίρες (22 δισ. Ευρώ).
 
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει απάτη με κρυπτονομίσματα στην χώρα. Τον Απρίλιο, η τουρκική εταιρεία συναλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex, τερμάτισε απότομα τις δραστηριότητές της και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Faruk Fatih Özer εγκατέλειψε τη χώρα λόγω καταγγελιών για κλοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Δεκάδες ύποπτοι συνελήφθησαν, αλλά η τοποθεσία του Οζέρ παραμένει άγνωστη. Πιστεύεται ότι κατέχει σχεδόν 22 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (2,2 εκατομμύρια ευρώ) σε δύο τοπικά χρηματιστήρια κρυπτογράφησης.
 
Τον ίδιο μήνα, τέσσερις υπάλληλοι του Vebitcoin συνελήφθησαν μετά από καταγγελίες για απάτη, μια μέρα αφότου δήλωσε ότι θα τερματίσει τις δραστηριότητές του.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.