ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι και ποιος επηρεάζει τελικά την τιμή των κρυπτονομισμάτων;

08:51 - 03 Δεκ 2021 | Νομίσματα
Τι και ποιος επηρεάζει τελικά την τιμή των κρυπτονομισμάτων;
Αν ρωτήσεις τους οπαδούς του bitcoin πώς εξηγούν ότι το παλιότερο κρυπτονόμισμα αξίζει τώρα $58,000, ενώ στην αρχή του χρόνου άξιζε $30,000, θα σου απαντήσουν ότι απλά ο κόσμος κατάλαβε τώρα την αξία του.

Η πορεία του bitcoin από το 2009 μέχρι σήμερα και η τεράστια αύξηση που καταγράφει πρόσφατα, δημιουργούν την απορία: Τι και ποιος επηρεάζει τελικά την τιμή των κρυπτονομισμάτων;

Σίγουρα, ένας από τους λόγους είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κάνει προσπάθειες να είναι πιο φιλικά προς τα κρυπτονομίσματα τον τελευταίο χρόνο, με εταιρείες όπως η Mastercard και η Visa να κάνουν πειράματα με τα ψηφιακά νομίσματα.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων επαινούν την απόφαση του Προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ που έκανε το bitcoin επίσημο νόμισμα της χώρας. Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Eric Adams, ανακοίνωσε δε με τη σειρά του ότι θέλει ο πρώτος του μισθός να είναι σε bitcoin.

Ωστόσο, οι επικριτές των κρυπτονομισμάτων λένε ότι αυτό δεν καθιστά αυτόματα τον κλάδο υγιή

“Οι αγορές του bitcoin χειραγωγούνται πολύ. Η απάτη είναι ποιος θα προλάβει να πάρει τα χρήματά του όταν καταρρεύσει η φούσκα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να είμαστε καχύποπτοι”, αναφέρει ο David Gerard, συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιοι είναι σκεπτικοί και καχύποπτοι απέναντι στην κρύπτο-αγορά. Για παράδειγμα η περίπτωση των «φαλαινών» στους οποίους ανήκει πάνω από το 5% ενός νομίσματος. Αυτοί έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν την τιμή που θέλουν στην γενικότερη αγορά διατηρώντας τα αποθέματά τους μακριά και κρατώντας τα μακριά από την κυκλοφορία, και έτσι να αυξήσουν την τιμή. Αν επιθυμούν να αυξήσουν κι άλλο τα αποθέματά τους, μπορούν, επίσης, να πουλήσουν πρώτα αρκετά ώστε να πέσει σημαντικά η τιμή. 

Οι διασυνδέσεις του bitcoin με άλλα κρυπτονομίσματα έχουν δημιουργήσει, επίσης, ανησυχίες σχετικά με τις τιμές τους. Το 2019, ένα άρθρο υπονοούσε ότι η τιμή του bitcoin και του ether, συνδέεται και πρέπει να συμφωνεί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και με την Επιτροπή Προθεσμιακής Αγοράς Εμπορευμάτων  σχετικά με τα αποθέματα που υποστηρίζουν την «υποτιθέμενη» σταθερή αξία του.

“Συνολικά τα ευρήματά μας, υποστηρίζουν την άποψη ότι η χειραγώγηση των τιμών μπορεί να έχει σημαντικές παραμορφωτικές συνέπειες στα κρυπτονομίσματα” είπαν δύο καθηγητές πανεπιστημίων.

Πλέον, όμως, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος κρυπτονομισμάτων εκτός από το bitcoin. Πολλοί θα έχουν ακούσει το dogecoin, το οποίο ξεκίνησε σαν ένα αστείο από τον CEO της Tesla, Έλον Μάσκ, αλλά εκτοξεύθηκε και θεωρείται πια ένα από τα βασικά κρυπτονομίσματα. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και με άλλα κρυπτονομίσματα και άλλους celebrities. Διασημότητες όπως ο Matt Damon, ο Tom Brady και η Kim Kardashian έχουν διαφημίσει κρυπτονομίσματα ή εταιρείες που σχετίζονται με αυτά.

Ο τρόπος με τον οποίο η τιμή των altcoins ανεβαίνει και κατεβαίνει δεν είναι, πάντως ξεκάθαρος, σε έναν κόσμο που υπάρχουν πολλά σκαμ, όπως το Squid Coin.

Για πολλούς επενδυτές, η πιθανότητα να «ανέβουν τα νούμερα» είναι αρκετή για να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα. Για άλλους το ρίσκο αυτό μοιάζει πολύ μεγάλο. Τα δεδομένα είναι τα παραπάνω και η απόφαση δική σας...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.