ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kρυπτονομίσματα: Ο ρόλος τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία

08:17 - 14 Απρ 2022 | Νομίσματα
Kρυπτονομίσματα: Ο ρόλος τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Τα κρυπτονομίσματα έχουν πάρει έναν πρωτοφανή ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, βοηθώντας την κυβέρνηση να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο με την Ρωσία.

Γιατί έχει στραφεί η Ουκρανία στα κρυπτονομίσματα και πώς αυτός ο νέος τομέας των κρυπτονομισμάτων αλλάζει την φήμη του μέσω του πολέμου;

Πόσα κρυπτονομίσματα έχουν συγκεντρωθεί;

Στην αρχή του πολέμου, οι αρχές της Ουκρανίας είχαν αναρτήσει διευθύνσεις χαρτοφυλακίων κρυπτονομισμάτων στον λογαριασμό του Twitter τους, δίνοντας έτσι στους δωρητές μία ξεκάθαρη διεύθυνση για να στείλουν τις συνεισφορές τους.

Τα χαρτοφυλάκια προσέλκυσαν πάνω από $10.2 εκατομμύρια τις τέσσερις πρώτες ημέρες μετά από την εισβολή των Ρώσων.

Από τότε πάνω από $100 εκατομμύρια έχουν συγκεντρωθεί σε κρυπτονομίσματα. Το «Crypto Fund for Ukraine», το οποίο το τρέχει ο Michael Chobanian, ο δημιουργός της Ουκρανικής υπηρεσίας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Kuna, είναι υπεύθυνο για το 60% όλων των δωρεών.

“Ακόμα συγκεντρώνουμε κρυπτονομίσματα για την περίθαλψη, για αγορά τροφίμων και αναλώσιμων υλικών για το στρατό ” δήλωσε.

Αρχικά, είχαν δημιουργηθεί δύο ταμεία, ένα για ανθρωπιστικούς σκοπούς και το άλλο για να υποστηρίξει τον στρατό, είπε ο  Chobanian.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πλειοψηφία των δωρεών ήταν σε bitcoin, Ethereum και στο stablecoin Tether.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των δωρεών σε κρυπτονομίσματα;

Πακέτα περίθαλψης έχουν σταλεί στην Ουκρανία σε παραστατικά χρήματα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία κάνουν τις δωρεές κρυπτονομισμάτων να φαίνονται πολύ μικρές, ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα επιτρέπουν τον κόσμο να εμπλακεί.

H Αμερικάνικη φιλανθρωπική οργάνωση κρυπτονομισμάτων, The Giving Block, σημείωσε ότι οι δωρεές κρυπτονομισμάτων έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν “νεότερους δωρητές” για να υποστηρίξουν διάφορους σκοπούς.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι κρύπτο-δωρεές είναι πολύτιμες στην Ουκρανία είναι επειδή επηρεάζονται λιγότερο από γεωπολιτικούς και μακροοικονομικούς παράγοντες. Ο Chobanian ανέφερε ότι η υποτίμηση της Ουκρανικής γρίβνας έχει προκληθεί από τον πληθωρισμό.

Άλλο ένα πλεονέκτημα των κρυπτονομισμάτων είναι η ταχύτητα των μεταφορών. Οι τραπεζικές μεταφορές μπορεί να πάρουν μέχρι και 24 ώρες για να επικυρωθούν ανάμεσα σε δύο χώρες. Οι μεταφορές κρυπτονομισμάτων παίρνουν συνήθως λιγότερο χρόνο.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Παρά την επιτυχία των κρυπτονομισμάτων στη βοήθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν και αδυναμίες. Τις πρώτες ημέρες των συγκρούσεων ο αναπληρωτής υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού ήθελε να κυκλοφορήσει ένα Ουκρανικό κρυπτονόμισμα ως συμβολική κίνηση για το Κίεβο, ωστόσο, αυτό το πρότζεκτ ακυρώθηκε αργότερα.

Η κατάσταση έγινε χειρότερη αφού κάποιοι άρπαξαν την ευκαιρία φτιάχνοντας ψεύτικες εκδοχές του Ουκρανικού κρυπτονομίσματος.

“Υπήρχε έλλειψη επικοινωνίας” μέσα στην κυβέρνηση, είπε ο Chobanian, ο οποίος συνεργάζεται στενά με το υπουργείο.  “Ήταν η πρώτη ημέρα του πολέμου”.

Επίσης, τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει ένα βασικό κομμάτι  της παραοικονομίας της Ουκρανίας καθώς χρησιμοποιούνται για ανταλλαγές στα διαδικτυακά εγκλήματα, στην φοροαποφυγή και στην φυγή κεφαλαίων.

Σύμφωνα με δεδομένα από την Chainalysis, οι συναλλαγές από την Ανατολική Ευρώπη σε άλλες περιοχές είναι πολύ υψηλές.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Παρά τα ρίσκα που έχουν τα κρυπτονομίσματα, ο Chobanian πιστεύει ότι θα γίνουν ένα βασικό κομμάτι της Ουκρανικής οικονομίας.

“Όταν κερδίσουμε τον πόλεμο, θα ξαναχτίσουμε την Ουκρανία χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των blockchain. Όλοι μας θα βοηθηθούμε από τα κρυπτονομίσματα” πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι πέρασε έναν νόμο όπου θα παρέχει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων και χρήστες να λειτουργούν στην Ουκρανία.

Η Caroline Malcolm, μία διευθύντρια της Chainalysis, είπε ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία “αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για τα κρυπτονομίσματα και τις ρυθμίσεις τους”.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε πρόσφατα ένα εκτελεστικό διάταγμα όπου ζητάει επιπλέον διευκρινήσεις και καθοδηγήσεις για τις ρυθμίσεις των κρυπτονομισμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.