ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Οι Έλληνες ναυτικοί είναι συνεργάτες μας και τους οφείλουμε πολλά»

14:30 - 18 Ιουν 2009 | Επιχειρήσεις
Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με τη συνάντηση των επιτροπών της ΠΝΟ και της ΕΕΑ, η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

1. Η ΕΕΑ κατά τις συζητήσεις για τη διαμόρφωση σχεδίου ΠΔ για το Ταμείο Ανεργίας Ναυτικών υπέβαλλε πρόταση ώστε ο μισθός ανεργίας να διαμορφωθεί στα 1500 ευρώ μηνιαίως.  Δεν είδαμε από την πλευρά της ΠΝΟ καμία πρόταση και καμία παρέμβαση για το θέμα αυτό με αποτέλεσμα το ποσό να διαμορφωθεί τελικά στα 390 ευρώ.

2. Η πρότασή μας για την υιοθέτηση μέτρου για τη δημιουργία ειδικού Κεφαλαίου για την κάλυψη των εξόδων παλιννόστησης και αρχικής διαβίωσης ναυτικών εγκαταλελειμμένων από πτωχεύσασες πλοιοκτήτριες εταιρίες, όπως ισχύει και στο εξωτερικό προφανώς δεν κρίθηκε από την ΠΝΟ άξια περαιτέρω συζήτησης και αφέθηκε στην τύχη της.

3. Τόσο κατά το παρελθόν όσο και πρόσφατα κάναμε την ΠΝΟ κοινωνό της πίστης μας και της πεποίθησής μας ότι οι Έλληνες ναυτικοί είναι συνεργάτες μας και τους οφείλουμε πολλά για την ύπαρξη και την επιβίωση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να θεωρούμε απαράδεκτη την έλλειψη πρόθεσης συζήτησης από την πλευρά της ΠΝΟ των παραπάνω θεμάτων.

4. Η καινοφανής ad hoc διευθέτηση του θέματος καταβολής από το ΝΑΤ δεδουλευμένων μισθών ναυτικών λόγω μη καταβολής των οφειλομένων ποσών από αφερέγγυους πλοιοκτήτες πρέπει είτε να τύχει γενικής νομοθετικής πρόβλεψης ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χρησιμοποιείται άλλοτε υπέρ κάποιου και άλλοτε κατά άλλου ακτοπλόου πλοιοκτήτη είτε να καταδικασθεί απερίφραστα από όλους μας, ακόμη και εάν προσωρινά εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων. Κατ’ ουσίαν ζητάμε ισονομία, διαφάνεια, ίση μεταχείριση από τη Διοίκηση και αποχή εκ μέρους της από μεθοδεύσεις οι οποίες ουσιαστικά θίγουν τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό και τους κανόνες της ακτοπλοϊκής αγοράς στην οποία καλούμεθα όλοι να δραστηριοποιηθούμε και να επιβιώσουμε. Ζητούμε το όποιο μέτρο κατά καιρούς λαμβάνεται να μην είναι σπασμωδικό αλλά να λειτουργεί υπέρ όλων των πλοιοκτητριών εταιρειών.

5. Η εκτός μέτρου αναλογικότητας και ίσης μεταχείρισης έως και πιθανόν μεροληπτική διαχείριση προβληματικών πλοιοκτητριών εταιριών δημιουργεί ευθεία και καταστρεπτική παρέμβαση από τον όποιο αναρμόδιο τρίτο στον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών υπέρ του αφανισμού κάποιων και υπέρ της ενίσχυσης κάποιων άλλων. Η δίκαιη και ορθή διοικητική πρακτική επιβάλλει οι διοικούντες να αποφασίζουν βάσει ενιαίας πολιτικής και εντός των νομίμων ορίων και να απέχουν από πολιτικά παιχνίδια υπέρ ή κατά των πλοιοκτητριών εταιρειών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.