ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστολή παραγωγών βιοντίζελ στην Τ.Μπιρμπίλη για τη στάση των ΕΛΠΕ- Επιβεβαίωση του «R»

10:06 - 03 Μαρ 2010 | Επιχειρήσεις
Ο ΣΒΙΒΕ, ο θεσμικός εκπρόσωπος του κλάδου των ανανεώσιμων καυσίμων, ενημέρωσε χθες με σχετική του επιστολή την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μπιρμπίλη, για την μείωση της ποσότητας απορρόφησης βιοντίζελ από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛ.ΠΕ.) και ζήτησε από την Υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προδιαγράφει ο νόμος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το «R» που με δημοσίευμά του την 1η Μαρτίου ανέδειξε το θέμα.

Τα ΕΛΠΕ γνωστοποίησαν στους παραγωγούς, για το μήνα Μάρτιο μείωση της ποσότητας απορρόφησης βιοντίζελ κατά 39%. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.4 της ΚΥΑ Δ1/Α/25573, τα διυλιστήρια  δεν νομιμοποιούνται μονομερώς να αλλάζουν τις κατανεμηθείσες ποσότητες.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΙΒΕ, Οδυσσέας Γαβρανίδης, είπε «Με έκπληξη αλλά και αγωνία για το μέλλον των ανανεώσιμων καυσίμων στην Ελλάδα, παρατηρούμε ότι επιβάλλεται ένα καθεστώς άδικων συνθηκών στην αγορά βιοκαυσίμων. Ζητήσαμε άμεσα συνάντηση με την Υπουργό ώστε να γίνουν όλες οι ενέργειες που προσδιορίζει ο Νόμος  ώστε η αγορά βιοκαυσίμων να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά. Ο κλάδος των ανανεώσιμων καυσίμων δίνει ετησίως 60,000,000 ΕΥΡΩ στην αγροτική οικονομία μέσω της αγοράς ενεργειακών καλλιεργειών. Είμαστε υπερήφανοι που παράγουμε καθαρότερα, εγχώρια, ανανεώσιμα καύσιμα και λυπούμαστε που δεν αναγνωρίζονται οι συλλογικές μας προσπάθειες για μείωση των ρύπων στις μεταφορές, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επιπεδο την ώρα που η επίτευξη των εθνικών στόχων για απορρόφηση βιοκαυσίμων παραμένουν ένα απλησίαστο όνειρο ».

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά μείωση της νομικά δεσμευτικής ποσότητας απορρόφησης βιοκαυσίμων από τα ΕΛΠΕ, καθώς μείωση της τάξης του 28% έλαβε χώρα την περίοδο Δεκεμβρίου 2009-Φεβρουάριος 2010.

Ο Σ.ΒΙ.ΒΕ, ο θεσμικός εκπρόσωπος του ελληνικού κλάδου παραγωγής και διάθεσης ανανεώσιμων καυσίμων συστάθηκε το φθινόπωρο του 2007. Συμμετέχουν οκτώ από τις δεκατρείς ελληνικές εταιρίες παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων (βιοντίζελ) συνολικά. Η σύστασή του εγκρίθηκε με την 34554/2008 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου.

Αποστολή του ΣΒΙΒΕ είναι η προώθηση μιας περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμης παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων που δημιουργεί ωφέλειες για τον κλάδο και τους αγρότες σε συνάρτηση με το εθνικό συμφέρον για ενεργειακή ασφάλεια και μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Το όραμα μας είναι μέχρι το 2012 τα βιοκαύσιμα να αποτελέσουν το κομβικό κομμάτι μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής που δίνει προτεραιότητα σε καθαρότερα, εγχώρια, ανανεώσιμα καύσιμα και μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής που δημιουργεί ωφέλειες, συνέργειες και αειφορία στις σχέσεις αγροτών και παραγωγών ανανεώσιμων καυσίμων.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 03 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.