ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aegean Power: Ηλεκτρικό ρεύμα, μαζί με φθηνότερα καύσιμα!

08:25 - 30 Απρ 2010 | Επιχειρήσεις
«Ενεργειακά πακέτα» που συνδυάζουν την παροχή από την Aegean Power προς τους καταναλωτές, ηλεκτρικού ρεύματος, μαζί με εκπτωτικές κάρτες για να προμηθεύονται καύσιμα από τα πρατήρια της Aegean Oil, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά.

Τα «πακέτα» απευθύνονται καταρχήν μόνο σε εμπορικούς πελάτες (στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζών, σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστημάτων, κ.ά.), αλλά σε ένα 6μηνο από σήμερα θα αφορούν και στους οικιακούς καταναλωτές, την πόρτα των οποίων σκοπεύει να χτυπήσει η Aegean Power, το νέο μέλος του ομίλου Μελισσανίδη.

Το προφίλ και οι στόχοι της Aegean Power την οποία «έστησε» και διευθύνει σήμερα ο κ. Βασίλης Μηλιώνης (με συμμετοχή 50% ο ίδιος και 50% ο όμιλος Μελισσανίδη) παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης.

Στόχος της εταιρείας που δραστηριοποιείται από το 2008 στον τομέα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, αριθμώντας σήμερα περί τους 4.000 πελάτες (εμπορικούς ομίλους, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εμπορικές αλυσίδες καταστημάτων, τηλεοπτικά κανάλια, αλυσίδες τροφίμων κ.λπ.), είναι να έχει αποσπάσει μέχρι και το 2013 μερίδιο της τάξης του 10% της λιανικής.

Τι συνέβαλε όμως στην απόφασή της Aegean να εισέλθει εδώ και λίγους μήνες και στην λιανική ; Αφενός η πτώση - λόγω της κρίσης- των τιμών στην χονδρική, αφετέρου τα υψηλά περιθώρια κέρδους κάποιων τιμολογίων της ΔΕΗ στις λεγόμενες κατηγορίες- φιλέτα (εμπορικοί και μεγάλοι οικιακοί πελάτες), στις οποίες πουλώντας χαμηλότερα, όπως άλλωστε και άλλες εταιρείες, έχει τη δυνατότητα να αποκομίζει οφέλη.

Αλλάζουν τα δεδομένα από του χρόνου

Τα δεδομένα αυτά ωστόσο δεν θα είναι τα ίδια και του χρόνου. Καταρχήν, οι ιδιώτες επενδυτές, των οποίων οι πρώτες μονάδες ηλεκτρισμού πρόκειται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του 2010 ή στα μέσα του 2011, πιέζουν ώστε να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της χονδρικής τιμής στο ρεύμα  προκειμένου να αυξηθεί η λεγόμενη Οριακή Τιμή (Ο.Τ.Σ.) – σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 45 ευρώ/ MWh - γεγονός που θα μειώσει αισθητά τα περιθώρια κέρδους όσων παικτών δραστηριοποιούνται αντίστοιχα στη λιανική. Είναι επίσης αρκετά πιθανό, από το 2011, να απελευθερωθούν τα ρυθμιζόμενα από την κυβέρνηση τιμολόγια της ΔΕΗ, γεγονός που θα επιτρέψει αυτόματα στην κρατική επιχείρηση, αφενός να μειώσει κατά 10%-20% εκείνα των εμπορικών και μεγάλων οικιακών της πελατών- για να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη φυγή τους προς τον ανταγωνισμό- και αφετέρου να αυξήσει τις τιμές της σε όλες τις υπόλοιπες επιδοτούμενες και ζημιογόνες κατηγορίες της.

Μονάδα «αιχμής» στους Αγ. Θεοδώρους

Ερωτηθείς ο κ. Μηλιώνης για το πως η Aegean σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις αυτές, απάντησε ότι για τουλάχιστον τους επόμενους δέκα μήνες δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Κι αυτό διότι η εταιρεία έχει φροντίσει να κάνει «hedging» στις τιμές χονδρικής για επίπεδα μέχρι και 55 ευρώ/ MWh, για να προσθέσει ότι οι όποιοι κίνδυνοι θα μειωθούν περαιτέρω στο μέλλον και από την λειτουργία της νέας αιχμιακής μονάδας της Aegean, ισχύος 150 MW, στην υπό ίδρυση Βιομηχανική Ζώνη του Δήμου Αγίων Θεοδώρων, στην Κόρινθο. Δηλαδή στόχος είναι, στο μέλλον ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρισμού να αντισταθμίζει τις όποιες απώλειες προκύπτουν για την εταιρεία στον τομέα της λιανικής. Ο θερμο-ηλεκτρικός αυτός σταθμός, με την επωνυμία «ΑΙΓΑΙΟΝ», θα είναι φυσικού αερίου, θα αποτελείται από τρεις αεριοστροβιλικές μονάδες General Electric, ισχύος 50 MW εκάστη, και το πιθανότερο είναι πως η κατασκευή του θα έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2010.

Φωτοβολταικά στις στέγες

Άλλος τομέας δράσης της Aegean Power θα είναι αυτός των φωτοβολταικών. Σύμφωνα με τα στελέχη της, η εταιρεία σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει επενδύσεις εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων στις στέγες κτιρίων και σπιτιών, χωρίς όμως ο ενδιαφερόμενος να χρειαστεί να βάλει το χέρι του στην τσέπη (πρόκειται για το μοντέλο Χρηματοδότησης από Τρίτους- ΧΑΤ). Η αποπληρωμή του κόστους εγκατάστασης θα γίνεται σταδιακά μέσω του οφέλους που θα έχει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού του ρεύματος ο πελάτης, και το οποίο θα εισπράττει για ένα διάστημα η εταιρεία, μέχρι την πλήρης απόσβεση της επένδυσης.

Φυσικό Αέριο, ΝΑ Ευρώπη

Στα σχέδια της εταιρείας ανήκει όχι μόνο η εγχώρια αγορά, αλλά και οι δυνατότητες που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε όλο το φάσμα της παραγωγής και εμπορίας ενεργειακών προϊόντων. Επισημαίνεται ότι ο κ. Μηλιώνης δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο εμπλοκής της Aegean Power στον τομέα του φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι να αποκτήσει και άδεια προμηθευτή, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αγορά «τώρα μόλις ανοίγει».

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:33 - 30 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.