ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκρηκτική αύξηση κερδών για τη Frigoglass στο α' τρίμηνο- Υψηλότερα των εκτιμήσεων

09:30 - 19 Μαϊ 2010 | Επιχειρήσεις
Στα 4,71 εκατ. ευρώ από 618 χιλιάδες ευρώ αυξημένα κατά 662,4% διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass στο πρώτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 26,6% και ανήλθαν στα 93,21 εκατ. από 73,63 εκατ. ευρώ και τα EBITDA ανήλθαν στα 16 εκατ. από 11,29 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 41,8%. Σημειώνεται πως η Marfin περίμενε καθαρά κέρδη 3 εκατ. ευρώ και η Proton 3,8 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Πέτρος Διαμαντίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: “Η θετική τάση που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2009 συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2010, με τις αυξημένες πωλήσεις επαγγελματικής ψύξης να οδηγούν σε σημαντικά μεγαλύτερη κερδοφορία, λόγω της επιτυχίας των πρωτοβουλιών μείωσης κόστους του περασμένου έτους. Η γεωγραφική διασπορά που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια αποτελεί εξαιρετική βάση μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Αναμένουμε συνεχιζόμενη ανάπτυξη από την Ασία και επάνοδο της Ανατολικής Ευρώπης. Παρόλο που το αίσθημα καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει αδύναμο  στην Δυτική Ευρώπη και οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών μας κάνουν επιφυλακτικούς για το άμεσο μέλλον, εξακολουθούμε ωστόσο να πιστεύουμε ότι έχουμε τις δεξιότητες, το επιχειρηματικό μοντέλο και την κατάλληλη κεφαλαιακή δομή, ώστε να διατηρήσουμε την θετική μας πορεία. Δεδομένων των συνθηκών αυτών, αναμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα του έτους, σε πιο ήπιους ρυθμούς, ενώ, διατηρώντας ψηλά το επίπεδο των επενδύσεων στην καινοτομία, αναζητούμε να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε την γεωγραφική μας παρουσία.

Αναφορικά με τις επιχειρηματικές προοπτικές η εταιρείας στην ανακοίνωσή της αναφέρει: "Η θετική τάση που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2009 συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ αναμένουμε να εξακολουθήσει με ηπιότερους ρυθμούς. Η επιτυχημένη και έγκαιρη αντίδρασή μας στην αναδιάρθρωση της κοστολογικής μας βάσης τον προηγούμενο χρόνο δημιούργησε μια εξαιρετική πλατφόρμα ανάπτυξης. Το κόστος των πρώτων υλών έχει αρχίσει να αυξάνεται, όμως αναμένουμε η επίδραση να είναι μειωμένη σε σχέση με τις τιμές διαπραγμάτευσης καθώς έχουμε αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες αντιστάθμισης αυτού του κινδύνου. Επομένως, εκτιμούμε ότι τα περιθώρια κερδοφορίας θα βελτιωθούν κατά την διάρκεια του έτους. Η χρονική συγκυρία και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης σε παγκόσμιο επίπεδο διαφέρει σημαντικά ανά γεωγραφική περιοχή, ενώ σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης θα παρουσιάσουν ανάπτυξη και η Αφρική θα ανακτήσει την θετική της πορεία. Επιπλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αρχίζουν να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, ενώ η άνοδος της Δυτικής Ευρώπης αναμένεται να καθυστερήσει σε σχέση με τις άλλες περιοχές. Δεδομένων των συνθηκών αυτών θα παραμείνουμε σε εγρήγορση, εστιαζόμενοι τόσο στην αυστηρή διαχείριση των στοιχείων κόστους όσο και στην δημιουργία ταμειακών ροών. Κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η σημαντική αύξηση των πωλήσεων οδήγησε στις συνήθεις αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, αναμένουμε όμως η θέση αυτή να αντιστραφεί κατά την διάρκεια του έτους. Οι κεφαλαιακές δαπάνες θα αυξηθούν σε σχέση με το προηγούμενο έτος και οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη θα παραμείνουν σημαντικές ώστε να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση και να επωφεληθούμε των ευκαιριών ανάπτυξης. Επιπλέον, αναμένουμε να μειώσουμε το καθαρό μας χρέος για το σύνολο του έτους. Συνεπώς, ενώ συνεχίζεται η οικονομική αβεβαιότητα στις αναπτυγμένες αγορές, εκτιμούμε ότι η ευρεία γεωγραφική μας παρουσία, ο υγιής ισολογισμός, οι στενές σχέσεις με τους πελάτες μας και το ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό μας αποτελούν τις κατάλληλες συνθήκες για την μελλοντική ανάπτυξη και την δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους".

Δείτε την ανακοίνωση της εταιρείας για τα αποτελέσματα στη στήλη σχετικά αρχεία.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 10:51 - 19 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.