ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδεινώνεται το κλίμα για μία στις δύο επιχειρήσεις στην Κ. Ελλάδα

21:49 - 26 Ιουλ 2011 | Επιχειρήσεις
Εντεινόμενες πιέσεις στο επιχειρηματικό έργο, με κλάδους ολόκληρους να βρίσκονται σε φάση μακράς ύφεσης και το κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά να είναι σε πλήρη απόσυρση, "δείχνει" έρευνα, με θέμα "Κρίση στη Βιομηχανία", που διενήργησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, για το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Από την τακτική έρευνα, που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος κάθε εξάμηνο μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του, προκύπτει, ωστόσο, πως παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν αντοχές στο "μαραθώνιο" της κρίσης, υπάρχει μια μερίδα αυτών που εκδηλώνει ένα πνεύμα αισιοδοξίας, προγραμματίζοντας επενδύσεις μέσα στο έτος.

Εξάλλου, ποσοστό 85% του δείγματος (110 μεταποιητικές επιχειρήσεις) "βλέπει" έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση μετά το 2012.

Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα παρακάτω:

-Τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2011 είναι θετικά μόνο για το 19,09% περίπου των επιχειρήσεων, ενώ χειρότερα για το 54,55%.

-Τα ήδη μεγάλα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις, μέσα στο 2010, το α΄ εξάμηνο του 2011 διευρύνθηκαν περαιτέρω.

-Το 45,45% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει μειώσεις της τάξης του 10% - 30%, το 9,09% δηλώνει μειώσεις 40%, ενώ αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνει μείωση 50%. Μόνον μία στις τρείς επιχειρήσεις του δείγματος δεν έχει υποστεί μείωση παραγγελιών και παραγωγής, στο α΄ εξάμηνο του ΄11.

-Σε χαμηλά ποσοστά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών το α΄ εξάμηνο, με σχεδόν το 42% των μονάδων να δηλώνει απώλεια της τάξης του 10% - 30% και μόνον το 35% περίπου να δηλώνει "καμιά απώλεια". Οι αντίστοιχες τιμές του β΄ εξαμήνου 2010 ήταν 44% και 22%.

- Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές των εργασιακών τους σχέσεων, παρά το αρνητικό κλίμα. Έχει μειωθεί, σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2010, ο αριθμός επιχειρήσεων που έχει προβεί σε απολύσεις (11,82%) και σε καταργήσεις υπερωριών (18,18%), ενώ αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των επιχειρήσεων που προχωρούν σε μειώσεις ημερών και αμοιβών (23,64%), με εσωτερικές συμφωνίες. Οι αναγκαστικές άδειες παραμένουν σε ποσοστό περίπου 10%, ενώ ακολουθούν η κατάργηση βάρδιας (6,36%) και η διαθεσιμότητα (5,45%).

- Μόνον το 21% υπολογίζει ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι θετικότερο από εκείνο της προηγούμενης. Αντίθετα, περίπου το 47% θεωρεί ότι είναι χειρότερο, ενώ μόνον το 32% δηλώνει μηδενική μεταβολή.

- Παρά το γεγονός ότι κατά το 2011 παρουσιάζεται έξαρση στην εξαγωγική δραστηριότητα, κυρίως στις αξίες και όχι στις ποσότητες, οι επιχειρήσεις του δείγματος όλων των κλάδων, σε μικρό ποσοστό δηλώνουν ότι την περίοδο 2010-2011, ανέπτυξαν εξαγωγική δραστηριότητα, για πρώτη φορά, επιλέγοντάς την ως λύση εξόδου από το αδιέξοδο της περιορισμένης ζήτησης.

- Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές πολιτικές, το 87% των μονάδων εκτιμά ότι εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στο δημοσιονομικό έλλειμμα παρά στην ανάπτυξη, ενώ το 62% θεωρεί ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην προώθηση αποφάσεων που αφορούν μεταρρυθμίσεις.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.