ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε. Α.: "Η συμφωνία ΟΛΠ-MSC παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού"

16:35 - 21 Αυγ 2006 | Επιχειρήσεις
Δεδομένου ότι η συμφωνία ΟΛΠ-MSC παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού, όπως κρίνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η τελευταία εισηγείται στην αρμόδια Επιτροπή την επιβολή προστίμου ύψους 4.466.760 ευρώ στον ΟΛΠ, και την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης των δύο εταιρειών να συμμορφωθούν με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της «περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», είχε συνεδριάσει στις 2/3/2006 για να εξετάσει καταγγελία των εταιριών Σαρλής Κοντέινερ Σέρβισες Α.Ε. και Σαρλής & Αγγελόπουλος Πρακτορείον ΕΠΕ, σχετικά με ενδεχόμενη παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού από τις εταιρίες Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. (ΟΛΠ) και Mediterranean Shipping Company S.A. (MSC).

    Ειδικότερα, οι καταγγέλλουσες εταιρίες υποστήριζαν ότι με τη σύμβαση δεκαετούς διάρκειας που είχε υπογράψει ο ΟΛΠ με την MSC, της παρείχε κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση (παραβολή πλοίων, διάθεση μέσων και προσωπικού φορτοεκφόρτωσης, χώρου αποθήκευσης κ.λπ.), με την οποία παραβιαζόταν η αρχή της ίσης εξυπηρέτησης κατά τη χρονική σειρά άφιξης των πλοίων άλλων εταιριών, ενώ της παρείχε δυσανάλογα χαμηλή τιμολόγηση υπηρεσιών σε σχέση με τους άλλους.

    Στην Εισήγησή της η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, κάνοντας δεκτές τις αιτιάσεις των καταγγελλουσών, είχε υποστηρίξει ότι ο ΟΛΠ εισάγοντας διακρίσεις μεταξύ των ναυτιλιακών εταιριών που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων και επιβάλλοντας άμεσα ή έμμεσα άνισους όρους για ισοδύναμες παροχές, έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στη διαχείριση του Λιμένος Πειραιώς, γι’ αυτό και πρότεινε την επιβολή προστίμου στον ΟΛΠ της τάξης των 4.466.760 ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια της προφορικής διαδικασίας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνοντας ότι η Γενική Διεύθυνση δεν είχε εξετάσει και τα ενδεχόμενα νομικά προβλήματα που δημιουργούσε από άποψη ανταγωνισμού η συμφωνία ΟΛΠ - MSC, διέκοψε τις εργασίες της και ζήτησε την υποβολή σχετικής συμπληρωματικής Εισήγησης. Η Γενική Διεύθυνση υπέβαλε την εν λόγω Εισήγηση, στην οποία κρίνει ότι πράγματι η καταρτισθείσα σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ και MSC συνιστά συμφωνία επιχειρήσεων, η οποία εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 703/77 και του άρθρου 81 παρ. 1 ΣυνθΕΚ.

    Ως εκ τούτου, με τη συμπληρωματική της Εισήγηση η Γενική Διεύθυνση προτείνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού :

    -Να διατάξει την τροποποίηση των όρων της επίμαχης σύμβασης, προκειμένου η όποια πολιτική προνομιακών παροχών στην παραβολή και εξυπηρέτηση των πλοίων να γίνεται με βάση την υφιστάμενη δυναμικότητα των λιμενικών εγκαταστάσεων, ώστε να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα και σε ικανοποιητικό επίπεδο όλοι οι χρήστες του λιμένος.

    -Να επιβάλει στον ΟΛΠ Α.Ε. το αρχικώς προταθέν πρόστιμο των 4.466.760 ευρώ και να ακυρώσει τις διατάξεις της σύμβασης με την MSC S.A., που κρίνονται αντίθετες προς τις διατάξεις των άρθρων 1 του ν. 703/77 και 81 της ΣυνθΕΚ.

    -Να επαπειληθεί χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης του ΟΛΠ Α.Ε. και της MSC S.A. να συμμορφωθούν με την απόφαση.

    Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρόκειται να συνεδριάσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2006, για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών της επί της αρχικής και συμπληρωματικής Εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει αφού προηγουμένως λάβει γνώση και των απόψεων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.