ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΛΠ: Στο στόχαστρο της τρόικας η πορεία ιδιωτικοποίησης

12:50 - 15 Νοε 2013 | Επιχειρήσεις
Δεν αφήνει αδιάφορη την MSC, το μεγαλύτερο πελάτη του λιμανιού του Πειραιά μετά την Cosco η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, που αναμένεται μεταξύ άλλων να τεθεί και στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα (χρονοδιάγραμμα κτλ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Cosco, ο όμιλος Morrison & Co και ICM Limited από τη Νέα Ζηλανδία, φέρονται να ενδιαφέρονται. Η όλη διαδικασία ανοίγει μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με την Cosco για τη νέα επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ στον προβλήτα ΙΙΙ, αν και το καθοριστικό στην όλη υπόθεση είναι η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

 

Σε κάθε περίπτωση διακαής πόθος της Ελληνικής πλευράς θα ήταν η εμπλοκή του κολοσσού της MSC, που ήδη έχει σημαντική και κυρίως αυξητική παρουσία στον Πειραιά εδώ και χρόνια.

 
Πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, αναφέρουν ότι πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαδικασίας που αφορά στην εκδήλωση ενός αρχικού ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών και στη συνέχεια θα αρχίσουν να τρέχουν οι διαδικασίες για τη δημοσίευση της πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία προγραμματίζεται να δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων 15 ημερών.
 
Παράλληλο κομβικό ζήτημα είναι ο καθορισμός αρμοδιοτήτων της αρχής λιμένων, αλλά και η διευθέτηση τριβών μεταξύ της διοίκησης του ΟΛΠ και του Μαξίμου, που διαφωνούν για το αν θα γίνει παραχώρηση η πώληση του λιμένα. Ειδικά στο θέμα της Αρχής Λιμένων που συνδέεται με την ιδιωτικοποίηση υπάρχουν καθυστερήσεις που δεν έχουν περάσει απαρατήρητες.
 
Ωστόσο, τίποτε δεν προδικάζει ότι όλοι οι προαναφερόμενοι θα καταθέσουν τελικά προσφορά ή ότι δεν θα εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.