ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: "Σημαντικά περιθώρια επιχειρηματικών συμφωνιών στη Ν.Α Ευρώπη"

18:43 - 13 Δεκ 2013 | Επιχειρήσεις
Χατζηδάκης: "Σημαντικά περιθώρια επιχειρηματικών συμφωνιών στη Ν.Α Ευρώπη"
Ενέργεια και υποδομές είναι οι δύο τομείς στους οποίους υπάρχουν σημαντικά περιθώρια επιχειρηματικών συμφωνιών ελληνικών συμφερόντων στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης στο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα "Προκλήσεις της ανάπτυξης και της οικονομικής ολοκλήρωσης στη Νοτιανατολική Ευρώπη", που διοργάνωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Ειδικότερα, ο υπουργός σημείωσε, ότι η αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού και η κρίση της Ευρωζώνης είναι προκλήσεις που πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρίες.

 

Τα δύο βασικά στοιχεία που απαιτούνται τώρα για τη Νοτιανατολική Ευρώπη είναι: η πολιτική σταθερότητα και μια ισχυρή οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών και όσον αφορά την πολιτική σταθερότητα, η φράση-κλειδί είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 

Υπογράμμισε δε, ότι περισσότερες από 5.000 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στους τομείς των τραπεζών, της πληροφορικής, τροφίμων και ποτών, κατασκευών και της ενέργειας και ότι η παρουσία αυτή είναι ιδιαιτέρως θετική "και θέλουμε να τη διατηρήσουμε".

 

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, η σημερινή κατάσταση δεν αντικατοπτρίζει ακόμη τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών μας, καθώς- όπως είπε- "υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω επέκταση των οικονομικών μας σχέσεων και δύο πεδία, ενδεικτικά, μπορούν να προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για οικονομίες μας".

 

Ο υπουργός ανέφερε αναλυτικά ότι:

  • Ο τομέας των logistics ο οποίος μπορεί να κάνει την Νοτιανατολική Ευρώπη ένα σημαντικό σημείο πρόσβασης από τις κυριότερες διεθνείς αγορές και "μπορούμε να προωθήσουμε επιχειρηματικές συμφωνίες και να αναπτυχθούν έργα υποδομής κοινού ενδιαφέροντος για βιώσιμα δίκτυα μεταφορών".
  • Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να ενισχύσει τις οικονομίες ολόκληρης της περιοχής. Η κατασκευή του TAP (Trans Adriatic Pipeline) είναι το πρώτο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των διασυνοριακών αγωγών φυσικού αερίου και της "αεριοποίησης" των Βαλκάνιων.

syn131213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.