ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΠΕ: Βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων στο β' τρίμηνο

17:35 - 30 Ιουλ 2014 | Επιχειρήσεις
ΕΛΠΕ: Βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων στο β' τρίμηνο
Στα 50 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες των Ελληνικών Πετρελαίων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ωστοσο τα λειτουργικά αποτελέσματα σε όλες τις βασικές δραστηριότητες του Ομίλου παρουσίασαν βελτίωση με κύριους άξονες (α) την απόδοση των μονάδων στα διυλιστήρια, (β) αυξημένη συνεισφορά από τις εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, (γ) χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και (δ) σταθεροποίηση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά.

Αντίθετα, αρνητικά συνεχίζουν να επηρεάζουν τον όμιλο, το δυσμενές περιβάλλον για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές αργού πετρελαίου και αύξηση στο κόστος προμήθειας πρώτων υλών.

Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €49 εκατ. (+133% έναντι του Β' Τριμ. 2013).

Όππως αναφέρεται, το τελευταίο εξάμηνο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής για την αναχρηματοδότηση του ομίλου, με αύξηση σε διαθέσιμες μακροπρόθεσμες γραμμές και μείωση κόστους, μετά την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους περίπου €620 εκατ. και αναδιαπραγμάτευση υφισταμένων δανειακών συμβάσεων με βελτίωση όρων.

Συνοπτικά τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη του B’ Τριμήνου και Α’ Εξαμήνου 2014 είναι:

Β’ Τρίμ. 2013

Β’ Τρίμ. 2014

Σε εκατ. €

Α’ Εξάμ. 2013

Α’ Εξάμ. 2014

3.513

3.186

Όγκοι πωλήσεων Διύλισης (χιλ. ΜΤ)

6.385

5.977

21

49

Συγκρίσιμα EBITDA

59

100

(23)

53

EBITDA

(35)

78

(62)

(53)

Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη

(83)

(72)

(95)

(50)

Καθαρά Κέρδη

(173)

(88)

27

36

Επενδύσεις

37

61

-

-

Καθαρός Δανεισμός

1.802

1.625

2,6

1,6

Ενδεικτικό περιθώριο διύλισης ΕΛΠΕ ($/bbl)

3,0

1,9

Αβεβαιότητα στις αγορές και χαμηλά περιθώρια διύλισης για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια

Οι προκλήσεις στο ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης συνέχισαν καθ' όλη τη διάρκεια του Α' Εξαμήνου 2014, με αβεβαιότητα και αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές αργού, λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ αλλά και στη Λιβύη και την Ουκρανία. Σαν αποτέλεσμα, το αργό τύπου Brent σημείωσε μέσα στο Β' Τρίμηνο υψηλό 9 μηνών, στα $115/bbl.

Οι εξαγωγές diesel από ΗΠΑ και Ρωσία προς την Ευρώπη διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, οδηγώντας τα περιθώρια diesel σε χαμηλά τετραετίας, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και τα περιθώρια των περισσότερων προϊόντων (product cracks) συγκριτικά με πέρυσι. Τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης Μεσογείου παρέμειναν χαμηλά, με τα περιθώρια FCC να εμφανίζονται μειωμένα στα $2,3/bbl (Β' Τρίμ. 2013: $3,5/bbl), ενώ τα περιθώρια Ηydrocracking κυμάνθηκαν στα $3,2/bbl (Β' Τρίμ. 2013: $2,4/bbl).

 

Σταθεροποίηση στην εγχώρια αγορά καυσίμων

Η τάση σταθεροποίησης που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα τρία τρίμηνα στα καύσιμα κίνησης συνεχίστηκε και στο Β' Τρίμηνο 2014, ενώ η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης εξακολουθεί να ενισχύεται σε βάρος της βενζίνης, τάση που έχει ήδη παρατηρηθεί στις νέες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων. Με βάση αρχικά στοιχεία για το σύνολο της εσωτερικής αγοράς, η ζήτηση για προϊόντα διύλισης στο Β' Τρίμηνο παρέμεινε σχεδόν σταθερή και κυμάνθηκε κοντά στα 1,5 εκατ. τόνους.

Βελτίωση αποτελεσμάτων

Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €49 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 133% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές και, ιδιαίτερα, το Ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης παρέμειναν δύσκολες, με χαμηλά ενδεικτικά περιθώρια διύλισης και ισοτιμία ευρώ - δολαρίου που επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα του τριμήνου κατά περίπου €18 εκατ.

Παρά τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε τόσο στον κλάδο διύλισης, όσο και στις υπόλοιπες βασικές δραστηριότητες του Ομίλου. Ειδικά, το διυλιστήριο Ελευσίνας παρουσίασε αυξημένη συνεισφορά μετά τις εργασίες βελτίωσης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του shut-down του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου, με δείκτη απασχόλησης (utilisation) άνω του 100% της ονομαστικής δυναμικότητας, ενώ με θετική συνεισφορά λειτούργησε και το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης. Oι συνολικές πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου ανήλθαν σε 3,2 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να διατηρούνται στο 50% των πωλήσεων.

Τα έργα βελτίωσης ανταγωνιστικότητας και μείωσης κόστους επέδρασαν θετικά στα αποτελέσματα με επιπλέον όφελος €23 εκατ. για το Β' Τρίμηνο 2014, ξεπερνώντας τα €310 εκατ. σωρευτικά από το 2008. Μεγάλο μέρος της ωφέλειας προήλθε από τη μείωση των γενικών σταθερών εξόδων (G&A) που είναι χαμηλότερα κατά 16% στο Α' Εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στόχος για το 2014 είναι η επίτευξη οικονομιών συνολικού ύψους άνω των €80 εκατ.

Σε επίπεδο δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, οι λειτουργικές επιδόσεις και τα κέρδη λόγω αποτίμησης αποθεμάτων οδήγησαν σε Κέρδη EBITDA €53 εκατ. (Β' Τρίμ. 2013: -€25 εκατ.)

 

Γ. Κωστόπουλος: Ενισχύθηκαν οι λειτουργικές επιδόσεις

«Οι προκλήσεις για τον Ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης συνεχίστηκαν στο Β' Τρίμηνο. Στα αδύναμα περιθώρια διύλισης προστέθηκε η αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές αργού πετρελαίου, λόγω των εξελίξεων σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής. Παρόλο το δυσμενές περιβάλλον, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ενίσχυσαν τις λειτουργικές τους επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι σε όλους τους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται, όπως αντανακλάται στα βελτιωμένα οικονομικά τους μεγέθη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

«Το διυλιστήριο Ελευσίνας, μετά τις εργασίες συντήρησης και βελτίωσης, σημείωσε ιστορικό υψηλό βαθμού απασχόλησης, με όλες τις νέες μονάδες να παρουσιάζουν ρεκόρ επιδόσεων, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει επιπλέον ώθηση στη συνεισφορά του διυλιστηρίου στα αποτελέσματα του Ομίλου. Τα προγράμματα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της απόδοσης αποτέλεσαν τη βάση για την αυξημένη λειτουργική κερδοφορία σε όλες μας τις δραστηριότητες με σημαντικά οφέλη στο Α' Εξάμηνο, ενώ ο στόχος οικονομιών €80 εκατ. για το σύνολο του έτους αναμένεται να επιτευχθεί», προσέθεσε.

«Αναφορικά με τη χρηματοοικονομική μας στρατηγική, προχωρήσαμε με μεγάλη επιτυχία στην πρώτη φάση μιας διαδικασίας διαχείρισης των δανειακών μας υποχρεώσεων, με την έκδοση δυο ομολόγων συνολικού ύψους άνω των €600 εκατ. και την επαναδιαπραγμάτευση του μεγαλύτερου κοινοπρακτικού μας δανείου. Με αυτές τις κινήσεις πετύχαμε τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς και του χρηματοοικονομικού ρίσκου της εταιρείας, με την εξομάλυνση του προφίλ ωρίμανσης των δανειακών μας υποχρεώσεων. Τα οφέλη των κινήσεων αυτών θα επηρεάσουν θετικά τα οικονομικά μας αποτελέσματα από το Β' Εξάμηνο του 2014», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:13 - 31 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.