ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Lucia΄s Farm: Υδροπονία και μέγεθος - μινιόν τα όπλα ανάπτυξης

09:18 - 03 Ιουν 2019 | Επιχειρήσεις
Lucia΄s Farm: Υδροπονία και μέγεθος - μινιόν τα όπλα ανάπτυξης
«Τα πολύτιμα αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια.» Αυτό λέει η γνωστή ρήση, έκφραση όμως που ταιριάζει απόλυτα το επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης της Lucia’s Farm, της εταιρίας που ανήκει στην πρωτοπορία ανάπτυξης της υδροπονίας στην Ελλάδα αλλά και των baby λαχανικών.

Η Lucia’s farm ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια Ευθυμιάδη που με το σχήμα REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group, αποτελεί το μεγαλύτερο βιομηχανικό συγκρότημα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια στον τομέα των αγροτικών εφοδίων και τεχνικών υπηρεσιών. Όμιλος που ξεπερνά τα 80 χρόνια λειτουργίας, ενώ μετά από οκτώ δεκαετίες έχει φτάσει σήμερα να είναι μια πολυεθνική με έξι ξεχωριστές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και τέσσερις θυγατρικές στο εξωτερικό.

Μία εκ των θυγατρικών του REDESTOS Group, είναι η Hellenic Farming, η οποία διακινεί αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως η πρώτη επώνυμη ελληνική τομάτα «Lucia» και η ελληνική πατάτα «Μυρτώ», δημιουργώντας νέα δεδομένα προώθησης και branding στην αγορά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Η στρατηγική της αποσκοπεί στην ανάπτυξη του μοντέλου της συμβολαιακής γεωργίας για την παραγωγή πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό επιτυγχάνεται παρεμβαίνοντας σε όλα τα στάδια, από την επιλογή της ποικιλίας μέχρι και την τελική συσκευασία, υλοποιώντας έτσι στην πράξη το όραμα του ομίλου Redestos για «επώνυμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από το χωράφι στο ράφι.»

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Farming Ευθύμης Ευθυμιάδης, γιος του ιδρυτή του Ομίλου Νίκου Ευθυμιάδη,  σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους στην Αθήνα, «όραμά μας είναι η ανάδειξη της ελληνικότητας των αγροτικών προϊόντων ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μέσω συμβολαιοποιημένης γεωργίας.»

Σημειώνεται ότι η εταιρία αναπτύσσει την υδροπονία, που είναι καλλιέργεια φυτών σε οποιοδήποτε υπόστρωμα εκτός του εδάφους ή εδαφικών μειγμάτων. Ουσιαστικά τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό ή σε αδρανή υποστρώματα, τύπου περλίτη, αντί για το χώμα. Με τη μέθοδο αυτή, η ρίζα του φυτού απορροφά όσο νερό θέλει, ενώ το υπόλοιπο... σουρώνει, δηλαδή ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται ξανά, με αποτέλεσμα στην υδροπονία να ξοδεύεται 40-60% λιγότερο νερό από ό,τι στις συμβατικές καλλιέργειες.

«Στόχος είναι να γίνουμε ο «Μπάρμπα Στάθης» στα φρέσκα προϊόντα. Εστιάζουμε στην ντομάτα και στην πατάτα. Παράγουμε περίπου 4.000 τόνους ντομάτες και περίπου 2.000 τόνους πατάτες. Στην ντομάτα κυρίως στα μικρά μεγέθη και τσαμπί. Ο τζίρος της Lucias Farm αντιπροσωπεύει το 10% του Ομίλου περίπου στα 8 εκατ. ευρώ» τόνισε σε ιδιωτική συζήτηση με δημοσιογράφους ο κ. Ευθυμιάδης. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ευθυμιάδης, το νέο προϊόν της εταιρείας είναι η baby πατάτα Lucia’s Farm - τύπου ραγού – που στοχεύει να καλύψει μια νέα ανάγκη της ισορροπημένης διατροφής, αφού η πατάτα που βράζεται με τη φλούδα διατηρεί μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Άλλωστε, όπως τόνισε, μέχρι σήμερα, όλες οι ποσότητες πατάτας baby - τύπου ραγού, που διακινούνται στην Ελληνική αγορά είναι εισαγόμενες. «Βλέπουμε ότι υπάρχει ζήτηση, καθώς πωλούνται περίπου 7-8.000 τόνοι κύρια γαλλικές» ανέφερε και πρόσθεσε «Βλέπουμε ότι υπάρχει αγορά και γι' αυτό προχωρούμε. Θα γίνει υδροπονική και σε αυτό. Παράλληλα έχουμε 22 περίπου παραγωγούς με συμβολαιακή στην πατάτα στο Νευροκόπι και 7 για πατάτα το καλοκαίρι στην Αχαγιά.  Συνολικά 800.000 τόνοι πατάτας διακινούνται. Τα ίδια και στην ντομάτα που είναι μια αγορά με 500.000 τόνους ετησίως. Εξάγουμε ελάχιστα στην Βουλγαρία. Στόχος είναι να φτάσουμε στους 7.000 τόνους στην ντομάτα. Κι έτσι να έχουμε συνεχή παρουσία στα ράφια μια και αυτό είναι βασικό πλεονέκτημα Ισπανών και Γάλλων.»

Η πατάτα

Σε ότι αφορά την πατάτα ο Θ. Ευθυμιάδης, συμπλήρωσε ότι είναι «προϊόν συμβολαιοποιημένης γεωργίας που παράγεται από ομάδα επιλεγμένων παραγωγών, σε κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες ώστε να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά των επιλεγμένων ποικιλιών. Οι ποικιλίες πατάτας Lucia’s Farm, επιλέγονται μετά από χρόνια δοκιμών, τόσο στο χωράφι όσο και γευστικά ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα.

Οι πατάτες είναι μονοποικιλιακές ώστε να αναγνωρίζονται από τον καταναλωτή  και μάλιστα αυτές που καλλιεργούνται στο λεκανοπέδιο του κάτω Νευροκοπίου φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ  (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης). Η καλλιέργεια ακολουθεί τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και είναι πιστοποιημένη από την Agrocert». Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσει την παρουσία του το προϊόν στο οργανωμένο λιανεμπόριο.

Τα νέα προϊόντα

Παράλληλα η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί και σε τομείς με άλλα baby λαχανικά, μια τάση που «περπατάει» διεθνώς. Κύριο όχημα η υδροπονία αλλά και η ανάπτυξη σε έκταση στο Πόρτο Λάγος, μια επένδυση που φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ,  όπου και η εταιρία έχει αιτηθεί να ενταχθεί στον αναπτυξιακό. Μάλιστα το υπ. Οικονομίας με μια διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες πέτυχε να συμπεριληφθεί η επένδυση αυτή σε αναπτύξεις εκτός αγροτικού κλάδου, καθώς ο τελευταίος έχει χαμηλό πλαφόν επιδοτήσεων.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Ευθυμιάδη απασχολεί περί τα 420 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, έχοντας συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενώ στα χρόνια της κρίσης, μέσω επενδύσεων, επεκτάθηκε περαιτέρω.

Ιδρύθηκε το 1935 στη Θεσσαλονίκη ως Κ+Α Ευθυμιάδη Ο.Ε. με αντικείμενο τον ευρύτερο αγροτοδιατροφικό τομέα, έχοντας ανά τις δεκαετίες καθιερωθεί ως κυρίαρχο brand στο χώρο των γεωργικών προϊόντων, μηχανημάτων, σπόρων, έρευνας, υποβοήθησης και ανάπτυξης.

Δεκαετία σταθμός ήταν αυτή του 90 όπου έλαβε χώρα μια ολιστική αναδιάταξη, με σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών και οργάνωσης, πάνω στις νέες «νόρμες» της σύγχρονης αντίληψης ολοκληρωμένης διαχείρισης της γεωργικής παραγωγής, με στόχο τη διεθνή επέκταση.

Το 2000 ξεκίνησε η στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την Ιαπωνική πολυεθνική MITSUI & CO. EUROPE PLC. Από το έτος 2000, οι δέκα επιχειρήσεις του ομίλου λειτουργούν υπό την ομπρέλα της Redestos – Efthymiadis Agrotechnology Group, όπου έχει και τον κεντρικό συντονισμό στόχων και στρατηγικής.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:25 - 03 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.