ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβληματισμός για το άνοιγμα της εστίασης: Τα «καυτά ζητήματα»

08:49 - 26 Απρ 2021 | Επιχειρήσεις
Προβληματισμός για το άνοιγμα της εστίασης: Τα «καυτά ζητήματα»
Ερωτήματα αναφορικά με την επανεκκίνηση της εστίασης θέτουν τα μέλη της πρωτοβουλίας Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης αλλά και η «Πρωτοβουλία Estiasi Greece».
Πιο συγκεκριμένα σε επιστολή του στον Γ.Γ. Εμπορίου  ο Κύκλος, αφού τονίζει την ανάγκη για ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστό, παροχή επιλογής αναστολής, άνοιγμα σε εσωτερικούς χώρους και απαλλαγή από τέλη τραπεζοκαθισμάτων,  θέτει τα εξής:
 
1. Πώς δικαιολογείται επιχειρησιακά η επιλογή παραμονής σε αναστολή συγκεκριμένων ΚΑΔ; Ανακοινώθηκε η παραμονή σε αναστολή των επιχειρήσεων με ΚΑΔ 5621 (catering) και 5630 (υπηρεσίες ποτών). Ωστόσο στον ΚΑΔ 5630 ανήκουν πάρα πολλά μαγαζιά εστίασης, τα οποία μπορούν να δουλέψουν αναπτύσσοντας τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Έχει λοιπόν δημιουργηθεί το εύλογο ερώτημα γιατί να μη δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν στους εξωτερικούς χώρους με τους κανόνες που έχουν τεθεί.
 
 2. Υπάρχει πρόβλεψη για τους ΚΑΔ που δεν θα επαναλειτουργήσουν;
 
3. Μπορεί μια επιχείρηση να επιλέξει να μην επαναλειτουργήσει καίτοι της δίνεται η δυνατότητα? Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αυτές? Όπως πιστεύουμε είναι κατανοητό, υπάρχουν επιχειρήσεις για τις οποίες το να επαναλειτουργήσουν με το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για πολλούς λόγους (π.χ. μικρός εξωτερικός χώρος ή περιορισμένο ωράριο). Είναι πάρα πολλά τα μαγαζιά εστίασης και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας που η λειτουργία τους ξεκινά από τις 8.00 μμ και μετά πράγμα που σημαίνει ότι τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν για λίγες ώρες καθιστώντας την επαναλειτουργία τους ουσιαστικά ζημιογόνα. Ωστόσο από τα ανακοινωθέντα μέτρα δε φαίνεται να υπάρχει ούτε σκέψη ούτε πρόβλεψη για την περίπτωση όπου ένα μαγαζί εστίασης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ επαναλειτουργίας, αποφασίσει να μη λειτουργήσει. 
 
4. Υπάρχει καμία πρόβλεψη για αλλαγή ωραρίου πέρα των 11.00 μμ;
 
5. Η χρήση του μπαρ όπως ανακοινώθηκε χρήζει διευκρίνησης. Αναφέρεται στους κανόνες η χρήση του μπαρ (υπό την προϋπόθεση μέτρων). Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους? Δυστυχώς, θεωρούμε σκόπιμο να ρωτήσουμε καθώς δε φαίνεται να είναι αντιληπτό πως ο χώρος της “μπαρας” είναι κατά κανόνα στο εσωτερικό των καταστημάτων. 
 
6. Ποιος επιβαρύνεται το κόστος των self test? Οι εργοδότες θα συμπεριληφθούν στην δωρεάν παροχή self test (μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί σχετικές οδηγίες)? Το κόστος του δεύτερου self test που αφορά τους εργαζόμενους, θα επιβαρύνει τις ήδη επιβαρυμένες επιχειρήσεις ή τους εξασθενημένους σε αναστολή εδώ και καιρό εργαζόμενους;
 
Τρία ζητήματα λειτουργίας της εστίασης με αφορμή την επανέναρξη της δραστηριότητας στις 3 Μαϊου, διατυπώνουν τα μέλη της «Πρωτοβουλία Estiasi Greece»  σε ανακοίνωση τους.
 
Ειδικότερα, αναφορικά με την αδειοδότηση κοινόχρηστων χώρων σημειώνεται από την Πρωτοβουλία, ότι επιβάλλεται νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεννόηση με τους δήμους, προκειμένου να δοθεί παράταση στις άδειες του 2020 μέχρι τέλος Μαΐου, ώστε να υπάρξει εύλογο διάστημα έκδοσης των αδειών του 2021.
 
Αναφορικά με την εξαίρεση των ΚΑΔ 56.30.10.04 για την επαναλειτουργία σε εξωτερικούς χώρους  τονίζεται στην ανακοίνωση,  ότι η  εξαίρεση αυτή «εγείρει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν με βάση τις άδειες τους και όχι τους ΚΑΔ, οι οποίοι επελέγησαν για τυπικούς φορολογικούς λόγους. Έτσι, θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν ΚΑΔ 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν ΚΑΔ 56.30».
 
Τέλος ζητούν διευκρινίσεις αναφορικά με  τους ημιυπαίθριους καθώς μια παράταση ωραρίου  έως τις 12 τα μεσάνυχτα.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.