ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από το 2022 ενεργοποιείται ο νέος αναπτυξιακός νόμος

10:11 - 14 Σεπ 2021 | Επιχειρήσεις
Από το 2022 ενεργοποιείται ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Σε 2-3 εβδομάδες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος και θα ενεργοποιηθεί από το 2022, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε πως σήμερα στην Ελλάδα «μια εταιρεία μπορεί να κάνει ίδρυση σε 6,5 λεπτά μέσω του one stop shop», ενώ υπήρξαν συνολικά 200 νομοθετήματα, με θέμα ως επί το πλείστον την επιτάχυνση διάφορων διαδικασιών.

«Σήμερα, το 85% των επιχειρήσεων που ξεκινούν δραστηριότητα στην Ελλάδα, μπορούν να ξεκινήσουν με μια απλή κοινοποίηση στο "Notify business"» είπε.

Πρόσθεσε πως σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί και ως προς την υπαγωγή των αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων (στα κίνητρα του σχετικού νόμου).

«Το 2019 χρειάζονταν μεσοσταθμικά 670 ημέρες για την υπαγωγή ενός σχεδίου. Στον κύκλο που έκλεισε τον Μάρτιο του 2021 -μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις άνω των 3 εκατ.- ο χρόνος υπαγωγής ήταν μειωμένος στις 110 μέρες, για τον κύκλο που έκλεισε στις 30 Ιουλίου φέτος θα βγει η υπαγωγή σε 60 ημέρες και με τον νέο νόμο που έρχεται για διαβούλευση θα απαιτούνται περίπου 50 και ο έλεγχος θα γίνεται σε ένα βήμα, με ορκωτό ελεγκτή» διευκρίνισε ο κ.Παπαθανάσης.

Ως προς τα κίνητρα για συγχωνεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Το γεγονός ότι το 92% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές, είναι πρόβλημα. (Λόγω και του πολύ μικρού μεγέθους) από τις 820.000-830.000 ελληνικές επιχειρήσεις, οι πραγματικά δυνάμενες να τύχουν τραπεζικής χρηματοδότησης είναι μετά βίας 40.000, το πολύ με την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις δικές μας εγγυήσεις να φτάνουν στις 60.000. Και η αδυναμία δανεισμού συνδυάζεται με φοροδιαφυγή. Πρέπει λοιπόν ο εθνικός μας στόχος να είναι αυτό το 92% να μειωθεί, αν γίνει 70% θα είναι θαύμα, και προς τούτο θα υπάρξουν κίνητρα (για συνενώσεις), από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε δεσμεύσει αρκετά μεγάλα ποσό για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Για πρώτη φορά κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει εντοπίσει το πρόβλημα και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.