ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εστίαση νιώθει «εύκολο θύμα» στην Ελλάδα της πανδημίας

20:15 - 28 Δεκ 2021 | Επιχειρήσεις
Η εστίαση νιώθει «εύκολο θύμα» στην Ελλάδα της πανδημίας
Σειρά ανακοινώσεων με την οποία εκφράζουν τη διαφωνία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει νέα μέτρα στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης εξέδωσαν φορείς του κλάδου.

Οι επιχειρηματίες εστίασης θεωρούν πως σε κάθε έξαρση της πανδημίας η κυβέρνηση ξεκινά τη λήψη μέτρων από αυτούς και νιώθουν πως ουσιαστικά αποτελούν το "εύκολο θύμα".

Υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό ζημιώνει τον κλάδο, καθώς μοιάζει να τον θεωρεί υπεύθυνο για τη διασπορά. Κυρίως, όμως, διαμαρτύρονται γιατί τα περιοριστικά μέτρα δεν συνοδεύονται και με μέτρα στήριξης.

ΠΟΕΣΕ: Καταστροφή για τον κλάδο εστίασης

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), που σημειώνει πως οι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων πριν την πρωτοχρονιά ισοδυναμεί με καταστροφή για τον κλάδο εστίασης.

“Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου”, τονίζει σε επιστολή της σήμερα προς τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων Κων/νο Χατζηδάκη.

Όπως εξηγεί η ΠΟΕΣΕ, η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης. Οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους (ίσως και από αύριο, μετά τις σημερινές δηλώσεις στην ΕΡΤ του Υπουργού Υγείας), έρχονται να προστεθούν στους υφιστάμενους, θέτοντας πλέον τον κλάδο σε καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα.

Στοιχεία της ΠΟΕΣΕ αναφέρουν ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα), όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία). Την ίδια ώρα ο κλάδος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει διατηρήσει τις τιμές του σταθερές απορροφώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις, ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιο του.

Η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι “η κυβερνητική προσδοκία πως οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να λειτουργούν επί μακρόν με ζημιές, «εισπράττοντας» αποκλειστικά και μόνο υποχρεώσεις που συσσωρεύονται για το μέλλον, χωρίς αυτό να θεωρείται ότι οδηγεί νομοτελειακά σε καταστροφή του κλάδου, δηλαδή, σε μαζικά λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, είναι μάταιη και για τους επιχειρηματίες του κλάδου εξοργιστική. Είναι αντιληπτό ότι «τέσσερις καλοί μήνες» δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες 20 μηνών”.

Τα μέτρα που απαιτούνται

Σύμφωνα με την ηγεσία της ΠΟΕΣΕ απαιτούνται άμεσα να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης ώστε η νέα χρόνια να μην ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν:

  • στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι αναγκαία η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου καθώς και η παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
  • στην αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας είναι αναγκαία η επαναφορά της δυνατότητας
  • αναστολής συμβάσεων εργασίας θα πρέπει να επανέλθουν για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας.
  • στο μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης υποχρεώσεων είναι αναγκαία τουλάχιστον η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
  • στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών αλλά και της εξοργιστικής εκτίναξης των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή.

“Η Εστίαση είναι βέβαιο ότι δεν επαιτεί, διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης της”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης: Η εστίαση ενοχοποιείται και καλείται να "ξαναπληρώσει το μάρμαρο".

Σε αντίστοιχο ύφος και η ανακοίνωση του Κύκλου Επαγγελματικών Εστίασης, που αναλυτικά σημειώνει: "Σε μια κομβική στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, η κυβέρνηση στοχοποιεί και παρουσιάζει τον κλάδο μας ως τον ένοχο της διασποράς. Υπάρχει διάχυτη στη κοινωνία η απορία: οι σαρδέλες στα ΜΜΜ δεν κολλάνε, δεν διασπείρουν;

Η κυβέρνηση είχε δυο χρόνια περιθώριο να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διαχειριστεί το θέμα των συγκοινωνιών. Δεν το έκανε! Αντιθέτως στον νέο προϋπολογισμό είδαμε περικοπές στον τομέα της υγείας. Επίσης δεν έγινε η παραμικρή ενίσχυση στο στόλο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το θέμα λοιπόν θα "επιλυθεί" κλείνοντας για μια ακόμη φορά την εστίαση.

Έχουμε ξαναπεί ότι βάλαμε πλάτη στα δύο πρώτα lockdown στερούμενοι του δικαιώματός μας στην εργασία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Το κάναμε από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη. Η κυβέρνηση μας καλεί εκ νέου να λειτουργήσουμε τρεις ώρες στην πραγματικότητα, 21.00 - 24.00, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα συσσωρευμένα χρέη της τελευταίας διετίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι βιώσιμες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αναρωτιόμαστε: μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία; Θυμίζουμε πως το 84% των επιχειρήσεων του κλάδου μας είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 15 εργαζόμενοι)

            Προφανώς στην κυβέρνηση διέφυγε ότι στην απεργία της 16ης Νοεμβρη, έκλεισε το 95% των καταστημάτων. Να είστε σίγουροι – κύριοι της κυβέρνησης – πως η κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργίας της 16ης Νοεμβρίου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και  η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων βρίσκετε στις επάλξεις για νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

            Τέλος να τονίσουμε πως αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού, σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την εργαλειοποίηση του κλάδου μας και την ανάδειξη του σε μοχλό πίεσης προς την κοινωνία".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.