ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκαραμαγκάς και ΛΑΡΚΟ: Φουλάρει η κυβέρνηση για δύο ιδιωτικοποιήσεις Κύριο

12:32 - 15 Ιουν 2022 | Επιχειρήσεις
Σκαραμαγκάς και ΛΑΡΚΟ: Φουλάρει η κυβέρνηση για δύο ιδιωτικοποιήσεις
Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το Υπουργείο Οικονομικών (στο πλαίσιο νομοσχεδίου “σκούπα”) μια σειρά από διατάξεις (9 άρθρα), που αφορούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μάλιστα εκτιμάται ότι θα μπει σε τροχιά ψήφισης μέχρι τέλος του Ιουνίου ώστε να τρέξουν όλες οι διαδικασίες.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, “το επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνιστά στρατηγική επένδυση ειδικής μορφής, η οποία εντάσσεται αυτοδίκαια στις ρυθμίσεις του ν. 4864/2021 (Α΄ 237). Στο πλαίσιο αυτό, με την έκδοση του διατάγματος του άρθρου 3 του παρόντος, η πραγματοποιούμενη επένδυση δύναται να κάνει χρήση της ταχείας αδειοδότησης του άρθρου 9 του ν. 4864/2021, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου οι αναγκαίες άδειες και εγκρίσεις να εκδίδονται κατά απόλυτη χρονική προτεραιότητα και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο αυτό.

Παράλληλα αναφέρεται ότι “στις διατάξεις του παρόντος είναι δυνατή η υπαγωγή και άλλων υφιστάμενων ναυπηγικών εγκαταστάσεων, η σημασία των οποίων κρίνεται αντίστοιχα σημαντική για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη, την εθνική άμυνα και ασφάλεια, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή. Για τον σκοπό αυτό, ο φορέας κάθε επένδυσης υποβάλλει σχετικό αίτημα στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Η διαδικασία και τα επιμέρους δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση της υπαγωγής αυτής, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.”

Επίσης σημειώνεται ότι “η  αξιοποίηση και η βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εξυπηρετούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον και, στο πλαίσιο αυτής, είναι δυνατή η επίσπευση διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπέρ και με δαπάνες του φορέα υλοποίησης της επένδυσης, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον ν. 2882/2001 (Α’ 17).

Η ΛΑΡΚΟ

Παράλληλα άλλη μια υπόθεση ιδιωτικοποίησης αυτή της ΛΑΡΚΟ αναμένεται να μπει σε τροχιά με βάση πηγές του οικονομικού επιτελείου μετά την ψηφοφορία για την αποζημίωση των εργαζομένων. Όπως τονίζεται οι εργαζόμενοι ανάλογα με το εάν είναι συνταξιούχοι, κάτω ή πάνω από 55 έτη, εντάσσονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και ανάλογα θα λάβουν αποζημιώσεις, εγγυήσεις εργασίας μέχρι τέλος του χρόνου αλλά και ένταξη σε προγράμματα reskilling.

Πάντως με βάση την Αντιπολίτευση η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο του, επιχειρείται να κλείσει η εργασιακή εκκρεμότητα με το άνοιγμα της δυνατότητας απολύσεων,

«Η μεταμεσονύκτια ντροπιαστική τροπολογία για τις ομαδικές απολύσεις στη Λάρκο κατατέθηκε νύχτα για να μην κληθούν οι εργαζόμενοι στη συζήτηση των φορέων. Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή. Πρόκειται για μία μεθόδευση για να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι και μάλιστα χωρίς καμία πρόνοια για τη συνέχιση λειτουργίας της Λάρκο. Πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας χάνονται, και άλλες τόσες έμμεσες, και καταρρέει η τοπική οικονομία σε πολλούς νομούς. Αυτά κάνει η κυβέρνηση που υποσχόταν προεκλογικά περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Επί δύο χρόνια απαξίωσε το εργοστάσιο, ενώ προχώρησε και σε ευνοϊκές ως προκλητικές ρυθμίσεις για χατίρι αυτών που θα μοιραστούν την περιουσία  της ΛΑΡΚΟ», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και άλλες διατάξεις.

«Αφού τις προηγούμενες δεκαετίες απομυζούσε τη Λάρκο, η ΝΔ έρχεται τώρα να «εκδικηθεί» τους εργαζόμενους, ακόμα και τα  ρουσφέτια της και αυτό είναι ένα πικρό μάθημα. Ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να προβεί σε ομαδικές απολύσεις και δεν προβλέπεται επίλυση η διασφάλιση μέσω άλλων προγραμμάτων για τους εργαζόμενους. Άρα η μόνη σίγουρη προοπτική είναι η ανεργία».

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση από τη μία καταθέτει την τροπολογία για τις ομαδικές απολύσεις στη Λάρκο αλλά από την άλλη απέρριψε τροπολογία στις 02.06.2022 για την επανένταξη χιλιάδων ευάλωτων πολιτών σε προνοιακά επιδόματα, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ανασφάλιστων υπερηλίκων κ.ά. που απεντάχθηκαν λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Ο Σ.Φάμελλος ανέφερε ακόμη τα όσα έλεγε ο κος Χατζηδάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του  2020 περί μίας λύσης στη βάση της απόφασης της Κομισιόν, μία στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους καθώς και για το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών και κατέθεσε σχετικά δημοσιεύματα. «Και τώρα μετά από 1,5 χρόνο έρχονται να νομοθετήσουν απόλυση όλων των εργαζομένων». 

Υπενθύμισε ακόμη τα πεπραγμένα των διορισμένων και από κυβερνήσεις της ΝΔ Διοικήσεων στη Λάρκο, όπως της Διοίκησης του Θ. Σκρέκα, πατέρα του νυν Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αμέσως μόλις διορίστηκε αναπροσάρμοσε την αμοιβή του και στη συνέχεια προσέλαβε τον συμπέθερό του και τη νύφη του, τη σύζυγο του Κώστα Σκρέκα, και μάλιστα απευθείας σε Διευθυντική Θέση. «Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τα όσα οδήγησαν στην καταδίκη για κρατικές ενισχύσεις έγιναν το 2009, το 2010, το 2011. Εμείς καταφέραμε να μειώσουμε το ενεργειακό της κόστος και ψάχναμε να βρούμε λύση που θα διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας. Ζητάμε λοιπόν να αποσυρθεί η κατάπτυστη τροπολογία και να βρεθεί λύση για τους εργαζόμενους αλλά με  συνέχιση λειτουργίας της Λάρκο, που είναι κρίσιμη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και φυσικά με ασφάλεια για την εργασία αλλά και με προστασία του περιβάλλοντος».

«Απολύσεις για τους εργαζόμενους, χρέη για πολλούς επαγγελματίες και εργολάβους που συνεργάζονται με τη ΛΑΡΚΟ, σχέδιο για απολύσεις και τεμαχισμό και ρευστοποίηση περιούσιας είναι τα κόλπα της ΝΔ που οδηγούν τη ΛΑΡΚΟ σε πτώχευση» σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.

ΓΣΕΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) συμπαρατάσσεται και υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, έναν, όπως επισημαίνει, "δίκαιο αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους".

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, "η τροπολογία της κυβέρνησης οδηγεί στην ανεργία πάνω από χίλιους εργαζόμενους, αφού δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να καταγγείλει το σύνολο των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Ακόμη και η δυνατότητα που δίνεται στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά αντιθέτως καθιστά τους εργαζόμενους ομήρους, εντείνοντας την αγωνία για το μέλλον τους".

Η ΓΣΕΕ τονίζει, επίσης, ότι είναι αντίθετη σε κάθε τροπολογία και, γενικότερα, σε κάθε μέτρο που οδηγεί στην ανεργία εργαζόμενους.

"Την κακοδιαχείριση και τα ελλείμματα δεν πρέπει να τα πληρώνουν αυτοί που δεν τα δημιούργησαν και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τις εξελίξεις" υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.

Διαγωνισμοί

Πάντως, με βάση πληροφορίες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να “βγάλει” τις επόμενες μέρες στον  αέρα τους δύο διαγωνισμούς, που αφορούν τα στοιχεία ενεργητικού της βιομηχανίας νικελίου, με τους φακέλους να αναμένεται να υποβληθούν ηλεκτρονικά.  

Ο πρώτος διαγωνισμός, που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ, αφορά το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, καθώς και τα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου. Ο δεύτερος διαγωνισμός, που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή, αφορά τα μεταλλεία της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και της Καστοριάς, τα αποθέματα μεταλλευμάτων, τα υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και τα αγροτεμάχια στην περιοχή του μεταλλείου της Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια. 

Ακόμη, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε πρόσκληση για την πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή, σχετικά με την αξιοποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων αλλά και των παγίων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο εκτιμητής αναμένεται να υποβάλει ανεξάρτητη έκθεση αποτίμησης των παγίων που παραχωρούνται μέσω του διαγωνισμού.  Τέλος, σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα το 33,4% και η ΔΕΗ το 11,4%.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:02 - 15 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.