ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευ. Μυτιληναίος: Επάρκεια ενέργειας, αλλά με «τσουχτερές» τιμές το 2023 Κύριο

12:53 - 04 Οκτ 2022 | Επιχειρήσεις
Ευ. Μυτιληναίος: Επάρκεια ενέργειας, αλλά με «τσουχτερές» τιμές το 2023
Επάρκεια ενέργειας, αλλά με «τσουχτερές» (αν και πιο χαμηλές από σήμερα) τιμές προβλέπει για το 2023 στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Ομίλου Mytilineos, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο έμπειρος επιχειρηματίας τοποθετήθηκε για τα μεγάλα ενεργειακά ζητήματα στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά VI» και τα όσα είπε έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε την άποψη πως η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη έγινε πρόχειρα και δημιούργησε λάθος προσδοκίες στους πολίτες. Δυστυχώς, αυτή η ευρωπαϊκή απόφαση συνέπεσε με τη μεγάλη ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι τιμές βρίσκονται στα ύψη και παράλληλα η Ευρώπη αναγκάζεται σε πισωγύρισμα, τόσο στο πετρέλαιο, αλλά ακόμα και στον άνθρακα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον η Ελλάδα ευτυχώς έχει κάποιες δικλείδες ασφαλείας, τουλάχιστο για την επάρκεια της ενέργειας.

Οι τιμές βέβαια είναι δυσβάσταχτες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα αν θα έχουμε ρεύμα και αέριο, σημείωσε.

Εκτίμησε πάντως, πως και οι τιμές θα πέσουν καθώς θα μπαίνουμε στο χειμώνα και θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν και πέρυσι.

"Το φυσικό αέριο έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται πτωτικά και πιστεύω ότι θα συνεχίσει και θα πάμε στα 100 ευρώ/MWh, είμαστε σε μια πτωτική πορεία αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 25 πλοία στη Μεσόγειο που περιμένουν να υπάρξει χώρος στους τερματικούς σταθμούς για να ξεφορτώσουν", τόνισε.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως είναι διαχειρίσιμα για τα νοικοκυριά, επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος και επικρότησε την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μεγάλες επιδοτήσεις στους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς».

Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως και οι μεγάλες επιχειρήσεις από τη μεριά τους θα βάλουν πλάτη και θα συνεχίσουν  να στηρίζουν το ταμείο για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας.

Πρόσθεσε πως με αυτή τη βοήθεια από τα κέρδη των επιχειρήσεων, μπορεί το κράτος να διατηρήσει δημοσιονομική ισορροπία.

Ο κ. Μυτιληναίος ήταν πάντως αιχμηρός για τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Γερμανίας για την ενεργειακή κρίση: "Είμαστε σε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει την Ευρώπη, και η Γερμανία προχωρά σε λύσεις προστασίας των δικών της νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πάμε σε μια νέα ευρωπαϊκή κατάταξη και ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των ισχυρών", τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αισθάνεται τη μεγαλύτερη απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στις αποφάσεις της. 

Τέλος, να σημειωθεί πως για το πλαφόν στα εμπορεύματα είπε πως δεν είναι απλή υπόθεση και πως για να εφαρμοστεί και να φέρει αποτέλεσμα, πρέπει να είναι πολύ σωστά υπολογισμένο το πού θα μπει ταβάνι. Δεν τάχθηκε κατά, αλλά σημείωσε πως δεν είναι η λύση για όλα. Πρέπει αν αποφασιστεί, να έχει υπολογιστεί πολύ σωστά για να μη δημιουργήσει προβλήματα στην επάρκεια. Να μη δημιουργήσει δηλαδή ένα πρόβλημα που η χώρα μας για παράδειγμα έχει ουσιαστικά λυμένο.

Για την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο ήταν κατηγορηματικά αντίθετος και την χαρακτήρισε "αστεία".

Τελευταία τροποποίηση στις 19:50 - 04 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.