ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nutriscore: Ηχηρή η αντίδραση ευρωπαίων επιστημόνων και παραγωγικών φορέων

13:10 - 21 Οκτ 2022 | Επιχειρήσεις
Nutriscore: Ηχηρή η αντίδραση ευρωπαίων επιστημόνων και παραγωγικών φορέων
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις επιστημονικών, επαγγελματικών και άλλων φορέων της αγοράς και των καταναλωτών, για την πρώιμη και μη θεσμική προσπάθεια επιβολής του Nutriscore, ως επίσημο σύστημα επισήμανσης στην ΕΕ, πριν από τις αναμενόμενες προτάσεις της Επιτροπής, για την αναθεώρηση του Καν. 1169/2011.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών της «Πρωτοβουλίας για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης», με Φορείς του εξωτερικού, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, εκπροσωπώντας και τους 16 παραγωγικούς Φορείς – Μέλη, συμμετείχε σε «στρογγυλή τράπεζα – συζήτηση», του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα: «Empower Consumers – FoP- Μεταρρύθμιση των ετικετών – Υγεία, Γνώση, Ελευθερία», που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διοργανωτές της εκδήλωσης, ήταν η Ιταλική Δεξαμενή σκέψης «COMPETERE», η Φιλοευρωπαϊκή και Κεντρώα Πολιτική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Renew Europe) και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Ισπανίας «Ciudadanos». Η συγκεκριμένη διοργάνωση, φιλοξενήθηκε από τον Ισπανό ευρωβουλευτή Jordi Canas.

Κύριος σκοπός της συνάντησης, ήταν η αναλυτικήεπιστημονική προσέγγιση για την διαμόρφωση ενός συστήματος εμπρόσθιας επισήμανσης (FoP labellingreform), που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, να προωθήσουν υγιεινά και βιώσιμα πρότυπα διατροφής, με σεβασμό στην ελευθερία επιλογής του κοινού και με εγγυήσεις για τη διατήρηση των τοπικών ή εθνικών πολιτισμικών παραδόσεων στην διατροφή και στις διαιτητικές συνήθειες των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Ειδικοί επιστήμονες, όπως ο κ. M.Carruba (Παν/μιο Μιλάνου), άσκησε έντονη κριτική στο σύστημα Nutriscore, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν μελέτες που να συμπεραίνουν ότι η χρήση του μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διαιτητικές συνήθειες των καταναλωτών, διότι δεν προσφέρει καμία υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τον συνδυασμό της κατάλληλης κατανάλωσης τροφίμων και την συνολική σύνθεση της δίαιτας».

Ο κ. Estruch (Παν/μιο Βαρκελώνης), αναφέρθηκε στις πλέον πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με την “εξατομικευμένη διατροφή”, ιδιαίτερα για άτομα που πάσχουν από διάφορες μεταβολικές ασθένειες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «σχετικά σύντομα η ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), σε συνδυασμό με την γονιδιακή μελέτη του DNA, θα προσφέρουν δυνατότητες διαμόρφωσης εξατομικευμένης δίαιτας, προσαρμοσμένης στις ατομικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Σε κάθε περίπτωση όμως, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την καθιέρωση σε ευρεία κλίμακα αυτού του τύπου διατροφής».

Τέλος, χαρακτήρισε το Nutriscore ως ένα ατελές και υπεραπλουστευμένο σύστημα, εντελώς ακατάλληλο για τα άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες, αλλά και για τον γενικό πληθυσμό, εφόσον δεν συμβάλλει στην ενημερωμένη επιλογή τροφίμων.

Κοινή παραδοχή, ήταν ότι η Μεσογειακή δίαιτα,αποτελεί την καλύτερη στρατηγική επιλογή σε επίπεδο πληθυσμιακό, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον Διαβήτη, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και τον καρκίνο.

Στην εκδήλωση, τοποθετήθηκε και η κ. V. Willems, Γενική Γραμματέας της Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Ευρώπης, που επισήμανε ότι «σε περίπτωση εφαρμογής του Nutriscore, οι ΜΜΕ τροφίμων, ήδη μέσα σε μια κατάσταση οικονομικής κρίσης, κινδυνεύουν ν' αντιμετωπίσουν επιπλέον σοβαρά προβλήματα αύξησης του κόστους παραγωγής, τόσο σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία και την πρακτική “ανασύστασης”(reformulation) των προϊόντων τους, ώστε να προσαρμοστούν στις αλγοριθμικές απαιτήσεις του Nutriscore, όσο και στον ενδεχόμενο αποκλεισμό τους, από τις γραμμές διάθεσης των μεγάλων υπεραγορών».

Τις θέσεις της «Πρωτοβουλίας» ανέπτυξαν ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α. Παύλος Ραβάνης και ο Γεν. Γραμματέας Ιωάννης Μάνος, με την επιστημονική στήριξη της κας Χριστίνας Παπανικολάου, πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Διοίκηση του Β.Ε.Α., είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον διοργανωτή της εκδήλωσης του «COMPETERE», κο PIETRO PAGANINI και τον Ισπανό ευρωβουλευτή του Renew Europe κ GANAS JORDI. Επίσης, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές κ. Γ. Κύρτσο και Δ. Παπαδημούλη, την Γραμματέα της Οργανικής Μονάδας Αγροτικής Ανάπτυξης της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας κα Σ. Κωνσταντοπούλου και την κα Ειρήνη Κωνσταντινίδου ,εκπρόσωπο της ΚΕΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το Β.Ε.Α, μέσω και της «Πρωτοβουλίας», βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ολοκληρωμένες θέσεις, αναμένοντας τις πρωτοβουλίες της Σουηδικής Προεδρίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:18 - 21 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.