ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδράσεις για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή(6/11)

13:30 - 04 Νοε 2022 | Επιχειρήσεις
Αντιδράσεις για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή(6/11)
Μετά την τροπολογία που ψηφίσθηκε στις 3/11/2022 από το Υπουργείο Οικονομικών, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά σε όλη την επικράτεια στις 6 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή από 11πμ έως 8μμ. Το μέτρο αυτό έχει βρει και θετικές αλλά και αρνητικές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, κατά το άκουσμα της απόφασης, τόσο η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), όσο και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), κάνουν λόγω για παράλογη κίνηση, που πιάνει απροετοίμαστους καταστηματάρχες και εργαζόμενους.

Ακόμα στην κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν, ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών καταστημάτων, αλλά και των εργαζομένων θα περιφρουρήσουν το δικαίωμα στην Κυριακάτικη Αργία.

Στο αντίθετο ρεύμα ο ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος)

Η ανακοίνωση του συνδέσμου για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου αναφέρει:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε το αγοραστικό κοινό ότι στις 3/11/2022 ψηφίσθηκε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που επιτρέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια στις 6 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή από 11πμ έως 8μμ.

Ως εκ τούτου οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλες προσφορές σε ποικιλία προϊόντων, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό.

Πληροφορούμε επίσης το καταναλωτικό κοινό ότι οι εταιρίες -μέλη μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων».

Η τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη

Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης (3/11) στο Κοινοβούλιο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου σε ολόκληρη την επικράτεια, από ώρα 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

«Σε διαδοχικές μου συναντήσεις με την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και πολλούς εμπορικούς συλλόγους, είχα δεχθεί διαρκές αίτημα της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Στο προηγούμενό μας νομοσχέδιο, με ειδικό άρθρο καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και αυτό χαιρετίστηκε από τον εμπορικό κόσμο. Προέκυψε όμως το εξής πρόβλημα. Δύο Κυριακές το χρόνο, η πρώτη Κυριακή του Μαΐου και η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ήταν ανοιχτά τα καταστήματα με το προηγούμενο καθεστώς, λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων».

Άρα, όπως σημείωσε, «με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θεωρήθηκε νομοθετικά ότι χάνεται η άδεια να λειτουργούν αυτές τις δύο Κυριακές. Ετέθη το ζήτημα από την αγορά που επιθυμεί να έχει ανοιχτά καταστήματα της Κυριακές, ότι προκαλείται βλάβη στα συμφέροντά τους, διότι έχουν δύο Κυριακές λιγότερες το χρόνο να λειτουργούν, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς».

«Εμείς δεν είχαμε καμία βούληση, ούτε να αυξήσουμε, ούτε να μειώσουμε τις Κυριακές. Επειδή δεν προλαβαίνουμε να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα, φέραμε αυτή την τροπολογία. Είναι άδικη η ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, διότι δεν καθιερώνουμε πρόσθετες Κυριακές που τα μαγαζιά μπορούν να είναι ανοιχτά», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας στην κριτική που του έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε:

«Να μου κάνει κριτική το ΚΚΕ, να το καταλάβω. Να μου κάνουν κριτική από την Ελληνική Λύση, να το καταλάβω. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν συνέχιζε να κυβερνά, η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου θα ήταν ανοιχτή. Σας έχω πει να σοβαρευτείτε, επιτέλους. Αυτά τα πράγματα μπορούσατε να τα λέτε πριν κυβερνήσετε.

Tην πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανοιχτά τα καταστήματα κανονικότατα. Θυμάμαι ακόμη τον Λαφαζάνη που πήγαινε με τη ΛΑΕ, στα ανοιχτά καταστήματα, και εσείς πηγαίνατε με τα ΜΑΤ και τους μπαγλαρώνατε. Θα σοβαρευτείτε; Δεν προσθέτουμε Κυριακή, για να λέτε ότι πάω να κάνω χατίρι στους μεγάλους. Παραμένω στον αριθμό των Κυριακών που τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, επί ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:24 - 04 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.