ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευ. Μυτιληναίος: Τρεις δεκαετίες ευχάριστων εκπλήξεων και κερδών Κύριο

09:00 - 11 Ιαν 2023 | Επιχειρήσεις
Ευ. Μυτιληναίος: Τρεις δεκαετίες ευχάριστων εκπλήξεων και κερδών
Όταν πριν από 27 χρόνια, η εταιρεία εμπορίας μετάλλων MYTILINEOS έμπαινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την μετεξέλιξη της σε έναν κολοσσιαίο ελληνικό βιομηχανικό και ενεργειακό όμιλο διεθνούς βεληνεκούς. Μια μετεξέλιξη που κτίστηκε με «εκπλήξεις».

Του Βύρωνα Ζάννου

Δημοσιεύθηκε στο Reporter Inside Information Magazine - Δεκέμβριος 2022

Ο Πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσει την εταιρεία του, δεν αρκέστηκε ποτέ στις - πολλές - δάφνες που κέρδιζε κάθε χρόνο, δεν πτοήθηκε ποτέ από τις δυσκολίες, τις διεθνείς ή τις εγχώριες κρίσεις. Από εμπορική εταιρεία μπήκε στις μεταλλικές κατασκευές, στη συνέχεια στη βιομηχανία μετάλλων με το αλουμίνιο της Ελλάδος, ταυτόχρονα έγινε και ενεργειακός παραγωγός, στη συνέχεια ενεργειακός πάροχος με την Protergia, τώρα προχώρησε στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης προσφέροντας λύσεις «με το κλειδί στο χέρι» για «έξυπνες πόλεις».

Και από την παράλληλη αγορά του χρηματιστηρίου που μπήκε το 1995, πέρασε στην κύρια στην οποία πρωταγωνιστεί ως μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εισηγμένες, προσφέροντας σε όλη αυτή τη διάρκεια των τριών περίπου δεκαετιών, πρωτοφανείς αποδόσεις (άνω του 7.000%) στους μετόχους που τον εμπιστεύτηκαν και πίνουν νερό στο όνομά του.

Τώρα ο Όμιλος σχεδιάζει την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με αξίωση να ενταχθεί κατευθείαν στον δείκτη των 100 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του (FTSE 100). Εάν αυτό συμβεί η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου θα εκτιναχθεί διορθώνοντας μια στρέβλωση που παρουσιάζεται στη ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε μιλώντας στους μετόχους του ότι αν εξεταστούν οι λίστες των εταιρειών του FTSE στο Λονδίνο, κατά σειρά EBITDA, κατά σειρά καθαρών κερδών bottom line, και με βάση την κεφαλαιοποίηση, προκύπτει ότι στις πρώτες κατηγορίες η εταιρεία βρίσκεται μεταξύ 48ης-52ης θέσης, ενώ στην κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στη θέση 150.

Εννοεί προφανώς, ότι αν η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η κεφαλαιοποίηση της και συνεπώς η τιμή της μετοχής της θα ήταν πολύ υψηλότερα από ότι είναι σήμερα στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Και όταν ο Μυτιληναίος λέει κάτι τέτοιο, μόνο τυχαία αναφορά δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η προοπτική της εισαγωγής στο Λονδρέζικο Χρηματιστήριο είναι ορατή.

Αυτή η προοπτική εξάλλου είναι συμβατή και με την αύξηση της συμμετοχής στις αρχές του μήνα του κολοσσιαίου fund Fairfax στο μετοχολόγιο της Μυτιληναίος. Η Fairfax του Prem Watsa είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας μετά τον ίδιο τον Ε. Μυτιληναίο με μια τοποθέτηση άμεσα 50 εκατ. ευρώ με την οποία αποκτά μετοχές σε τιμή 18,5 ευρώ ανά μετοχή και δικαίωμα απόκτησης και άλλων μετοχών συνολικής επιπλέον αξίας 50 εκατ. Αλλά στην υψηλότερη τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή, μέσα στην επόμενη διετία.

Ο ίδιος ο Prem Watsa δήλωσε ενθουσιασμένος για αυτή την επένδυση: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την αύξηση της επένδυσης της Fairfax στη MYTILINEOS. Η Εταιρεία έχει εξαιρετικό track-record και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και την ομάδα του για την περαιτέρω ανάπτυξη της Εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση».

Η αγορά αντέδρασε ήδη θετικά αυξάνοντας την τιμή της μετοχής της εταιρείας ενώ οι Citi και Wood ανεβάζουν τις προβλέψεις της μετοχής της ελληνικής εταιρείας στα 26 ευρώ.

Όσον αφορά στις ευχάριστες εκπλήξεις που ετοιμάζει ο Μυτιληναίος στους μετόχους του, φέτος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει μέσω ενός ευρύτατου εταιρικού μετασχηματισμού να αναπτύξει ξεχωριστά τους διάφορους κλάδους εργασιών του. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι με μια διπλή απόσχιση για τους κλάδους κατασκευών και παραχωρήσεων, η δραστηριότητα των κατασκευών θα έχει αυτόνομη και μεγάλη ανάπτυξη εκτός του ομίλου, ο οποίος θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του Τομέα της Ενέργειας με 5 ξεχωριστές δραστηριότητες αλλά και της μεταλλουργίας, με έμφαση στη βιωσιμότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ενοποίηση όλων των δραστηριοτήτων του κλάδου ενέργειας ο οποίος θα διαθέτει οργανικά πέντε διευθύνσεις:

Μ Ανανεώσιμες κάτω από την οποία ενσωματώνεται το σύνολο του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών) και αποθήκευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, που όπως ανάφερα είναι της τάξεως των 8,5 GW, καθώς και η δραστηριότητα κατασκευής έργων ΑΠΕ για τρίτους.

M Energy Generation & Management που αναλαμβάνει (A) τη διαχείριση και λειτουργία των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2GW, (B) το market bidding & nonphysical power trading, (Γ) τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από δικά μας generation assets (θερμικά και ΑΠΕ) καθώς και 3rd parties PPAs, (Δ) τη διαχείριση ΦΟΣΕ και (Ε) δημιουργία πράσινων VBL προϊόντων. Όλα αυτά μαζί συναποτελούν αυτό που λέμε στη γλώσσα της ενέργειας, «Energy Management».

M Energy Customer Solutions που ενσωματώνει τη δραστηριοποίηση στη λιανική B2C και B2small businesses (μικροί εταιρικοί πελάτες και επαγγελματίες), σε προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και παροχή νέων προϊόντων & υπηρεσιών λιανικής (ενεργειακή απόδοση, έξυπνες πόλεις, διαχείριση εγκαταστάσεων, υπηρεσίες Internet of Things / digital, κ.α.).

M Integrated Supply & Trading που αφορά (α) την προμήθεια και διαχείριση ΦΑ καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων και (β) το customer facing και την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

M Power Projects στην οποία ενσωματώνονται τα συμβατικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα energy transition (π.χ. δίκτυα διανομής, υδρογόνο κλπ), έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιακής μετάβασης, smart cities & IoT platforms.

Ο ευρύτατος εταιρικός μετασχηματισμός της MYTILINEOS περιλαμβάνει και πλήθος διοικητικών αλλαγών που αναδεικνύουν νέα και νεωτέρα πρόσωπα στη διοίκηση υιοθετώντας τις πιο σύγχρονες δομές και πρακτικές του επιχειρείν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.