ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην εξόρυξη πετρελαίου εισέρχεται ο όμιλος Τσάκου

13:34 - 24 Σεπ 2008 | Επιχειρήσεις
Την είσοδό του στην εξόρυξη πετρελαίου επιδιώκει ο όμιλος Τσάκου και για το σκοπό αυτό συζητά με τη Νορβηγική Marine Subsea για τη δημιουργία κοινοπραξίας στην οποία θα κατέχει το 40%.

Η κοινοπραξία θα κατασκευάσει γεωτρύπανο εξόρυξης πετρελαίου το οποίο θα έχει την ικανότητα γεωτρήσεων μεγάλου βάθους. Στην κοινοπραξία θα συμμετέχουν οι Νορβηγοί, ο όμιλος Τσάκου και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ανγκόλας Sonangol η οποία και θα εξασφαλίσει πενταετές ναυλοσύμφωνο.

Από τον όμιλο Τσάκου, όπως όλα δείχνου, στην κοινοπραξία θα συμμετάσχει η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ΤΕΝ.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, ένα προηγούμενο συμβόλαιο κατασκευής αντίστοιχου γεωτρύπανου κόστισε 745 εκατ. δολάρια, ενώ οι ναύλοι τους είναι 600.000 δολάρια την ημέρα. Τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονται κοντά στα 120.000 δολάρια.

Τα έσοδα από το πενταετές συμβόλαιο υπολογίζονται στα 900 εκατ. δολάρια.

Η Subsea , σύμφωνα με πληροφορίες μιλάει ήδη με δύο κορεατικά ναυπηγεία, αλλά λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Επίσης βρίσκεται σε επαφή με τράπεζες όσον αφορά την χρηματοδότηση.

Από την πλευρά Τσάκου, δηλώνεται πως η TEN, είναι αυτή που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για επενδύσεις στην ενέργεια, εν προκειμένω στις εξορύξεις πετρελαίου και ότι η απόφαση θα ληφθεί ως τα τέλη του μήνα


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.