ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μάχη» με το χρόνο για τις οδικές συμβάσεις παραχώρησης

08:22 - 04 Αυγ 2016 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
«Μάχη» με το χρόνο για τις οδικές συμβάσεις παραχώρησης
Η προγραμματισμένη για αύριο παράδοση στην κυκλοφορία τμήματος της Ολυμπίας Οδού (Κόρινθος-Πάτρα), μήκους 20 χιλιομέτρων, από την Αρχαία Κόρινθο μέχρι το Κιάτο, το πρώτο «κομμάτι» του οδικού άξονα που ολοκληρώθηκε 8 χρόνια σχεδόν μετά την υπογραφή της σύμβασης, αλλά και η αναμενόμενη παράδοση προσεχώς σε κυκλοφορία της διπλής σήραγγας του Δερβενίου (στο ρεύμα προς Αθήνα), αφενός αφήνουν μια θετική «γεύση» στο μέτωπο των αυτοκινητόδρομων, αφετέρου όμως… υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται αγώνας δρόμου, για να μην πούμε «ένα θαύμα», για την ολοκλήρωση των έργων μέχρι τον Μάρτιο του 2017, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν.

Παρά τις προσπάθειες των τεχνικών εταιρειών και το νέο γύρο αποζημιώσεων που εγκρίθηκε από το υπουργείο Υποδομών, συνολικού ύψους περί τα 500 εκατ. ευρώ, οι κοινοπραξίες «χτυπούν καμπανάκι» ότι κάποια από τα έργα (π.χ. Ολυμπία Οδός ή Ιόνια) κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως. Και αυτό όχι τόσο επειδή καθυστερούν τις εργασίες οι εργολάβοι, αλλά επειδή υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, όπως π.χ. δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις.

 

Σε κάποια projects οι εργασίες είναι προχωρημένες και τα έργα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως στο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και στον οδικό άξονα Μαλιακός – Κλειδί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου). Όσον αφορά δε στον δεύτερο, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που έχουν να κάνουν με κάποιες αποζημιώσεις που ζητά ο κατασκευαστής και την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης που προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί καθώς τηρείται σχετικά σκληρή στάση από τις εταιρείες κατασκευής/διαχείρισης. Σημειώνεται ότι η μέλη της κοινοπραξίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου μετέχουν και στην Ολυμπία Οδό όπου κι εκεί είχαμε αρρυθμίες και καθυστερήσεις με το μνημόνιο συναντίληψης και τη νέα συμφωνία αποζημιώσεων («πριν επιτάχυνσης», κ.λπ.).

 

Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει «αγώνας δρόμου» για να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα projects στα τέλη Μαρτίου, αν και «στο βάθος… αχνοφαίνεται» πιθανό το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν λειτουργικά σε κυκλοφορία αλλά να μείνουν «μερεμέτια» και εκκρεμότητες μέχρι το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2017.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.