ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενίσχυση της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής τον Ιούνιο

19:21 - 05 Ιουλ 2021 | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ενίσχυση της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής τον Ιούνιο
Σημαντική ενίσχυση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην Ελλάδα τον Ιούνιο. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 104 μονάδες από 87,9 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, αισθητά υψηλότερα από τον Ιούνιο πέρυσι, όταν κινούνταν στις 54,2 μονάδες.

Οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκε στις +23 μονάδες (από +6), ενώ παράλληλα στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση οι ισοσκελισμένες εκτιμήσεις του Μαΐου ενισχύθηκε κατά +23 μονάδες. Αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης βελτιώθηκαν και διαμορφώθηκαν στις +31 μονάδες από +13 μονάδες τον Μάιο.

Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου ενισχύθηκαν κατά 19 μονάδες και διαμορφώθηκαν στις +38 μονάδες. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις τιμές αναμένονται πτωτικές και διαμορφώνονται στις -8 μονάδες (από -13).

Τέλος, το 23% (από 44%) των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 30% (από 21%) να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και άλλο ένα 15% παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικά προσκόμματα λειτουργίας.

Αμετάβλητη εικόνα

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα παρέμεινε υψηλά τον Ιούνιο, στις 108,7 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος από 108,6 μονάδες τον Μάιο. Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών, με τον δείκτη να βρίσκεται σε επίπεδα προ πανδημίας.

Ισχυρή έχει υπάρξει, άλλωστε, η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος συνολικά στην Ευρώπη. Σχεδόν σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας οι προσδοκίες βελτιώθηκαν σημαντικά, ιδίως στις Υπηρεσίες, καθώς η προοπτική της “κανονικότητας” ενισχύθηκε περαιτέρω και παρά την αρκετά ήπια πορεία του τουρισμού αυτόν το μήνα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, όμως, παρουσίασε μικρή εξασθένιση για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες.

“Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, η επανεκκίνηση σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτήτων της οικονομίας που είχαν τεθεί σε αναστολή, έστω με περιορισμούς, όπως και η προοπτική της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με την εξελισσόμενη διαδικασία εμβολιασμού, διατηρούν το θετικό κλίμα στη χώρα με προοπτικές περαιτέρω καλυτέρευσης. Ωστόσο, εστίες αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία παραμένουν και προβληματίζουν, όπως η διαφαινόμενη νέα ισχυρή μετάλλαξη του ιού σε συνδυασμό με την υστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού σε τμήματα του πληθυσμού”, σχολιάζει το ΙΟΒΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.