ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα επόμενα βήματα για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης

08:22 - 06 Μαϊ 2021 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Τα επόμενα βήματα για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης
Ένα 20% των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που μπορούσε να ανοίξει με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν το έκανε με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου. Βέβαια αναμένεται να το κάνει σταδιακά μέχρι τα μέσα του μήνα οπότε και ξεκινά ο τουρισμός.

Στο μεταξύ, ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι επαγγελματίες από τις πρώτες μέρες της επανεκκίνησης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της εστίασης, με την πληρότητα στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα να αγγίζει το 100%, ενώ σε άλλες περιοχές περίπου το 60%.

Παράλληλα βέβαια επισήμανε ότι πολλοί επιχειρηματίες επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, λόγω έλλειψης εφοδιασμού και ρευστότητας. Επιπλέον, εκτιμά ότι ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 20%, δεν έχει ανοίξει λόγω έλλειψης εξωτερικών χώρων. 

«Η αγορά ξεκίνησε με πολύ καλούς ρυθμούς και ιδιαίτερα μεγάλη πληρότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, καθώς ο καλός καιρός, οι αργίες, αλλά και η διαδημοτικές μετακινήσεις επέτρεψαν στους καταναλωτές να επισκεφθούν καφέ και εστιατόρια», σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

«Ωστόσο αρκετοί ήταν και επιχειρηματίες που επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, και αυτό λόγω αδυναμίας εφοδιασμού με πρώτες ύλες και της έλλειψης ρευστότητας, ενώ θεωρώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 20% δεν θα ανοίξει λόγω της έλλειψης εξωτερικών χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Με βάση πάντως την ΠΟΕΣΕ υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σχέση με τη λειτουργία της εστίασης. Αυτά είναι:

- Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων 

- Η παροχή δυνατότητας για μουσική καθώς η απαγόρευση δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων 

- Η αποσαφήνιση ζητημάτων για τη λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων

Μάλιστα με επιστολή που έστειλε ο κ. Καββαθάς προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ζητά να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιο αναφορικά με τους εξωτερικούς χώρους λειτουργίας, καθώς υπήρξαν καταγγελίες  επιχειρηματιών για προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια ελέγχων.

Παράλληλα η ΠΟΕΣΕ θέτει επί τάπητος την οικονομική ενίσχυση που θα πρέπει να λάβει ο χώρος της εστίασης από το υπουργείο Ανάπτυξης. «Είναι μία σημαντική ανάσα τα 330 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Καββαθάς. Η εν λόγω πλατφόρμα θα ανοίξει το αργότερο μέχρι τις 10 Μαΐου, ενώ η εκταμίευση αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του μήνα. «Η ενίσχυση αυτή θα βοηθήσει ιδιαίτερα επιχειρήσεις που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.