ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνής «θωράκιση» για το ούζο και το τσίπουρο

09:45 - 25 Μαϊ 2021 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Διεθνής «θωράκιση» για το ούζο και το τσίπουρο
Άκρως σημαντική χαρακτηρίζεται η απόφαση της ΕΕ για καταχώρηση στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), του ούζου και του τσίπουρου.

Είναι μία κίνηση που, ουσιαστικά, θωρακίζει τα ελληνικά προϊόντα με την επωνυμία «Ούζο» και «Τσίπουρο - Τσικουδιά» στις ξένες αγορές.

Πιο συγκκεριμένα, εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς καταχώριση στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας, (WIPO), οι Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.) για το «Ούζο» και το  «Τσίπουρο-Τσικουδιά» και η έγκριση επετεύχθη, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του ΣΕΑΟΠ, της ΕΝΑΠΑΠΕ και των Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους.  

Όπως ανακοίνωσε ο  Σύνδεσμος Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), «τα προϊόντα μας «Ούζο» και «Τσίπουρο - Τσικουδιά» ισχυροποιούνται πλέον ακόμη περισσότερο στις διεθνείς αγορές κι αυτό διότι θα μπορούν να απολαμβάνουν προστασίας στα συμβαλλόμενα στην Διεθνή Συμφωνία της Λισαβόνας Κράτη ακριβώς όπως προστατεύονται στην ΕΕ.

«Αποκτούν σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε συνομιλίες της ΕΕ με τρίτα κράτη για διμερείς αναγνωρίσεις Γεωγραφικών Ενδείξεων. Πλέον, δεν θα μπορεί εύκολα να εξαιρεθούν από συνομιλίες και συμφωνίες» επεσήμανε ο Νίκος Καλογιάννης, Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ. Παράλληλα, σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζεται άμεσο έννομο συμφέρον στην προστασία του «Ούζου» και  του «Τσίπουρου/Τσικουδιάς» των κλαδικών φορέων, γεγονός που διευκολύνει την παράσταση τους ενώπιον κάθε Αρμόδιας Αρχής για ζητήματα που άπτονται των ενδείξεων αυτών.

Γιώργος Aλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:48 - 25 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.