ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Ανάκαμψη με πάνω από μισό δισ. πωλήσεις

14:53 - 17 Νοε 2021 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Ανάκαμψη με πάνω από μισό δισ. πωλήσεις
Σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον με οξύτατο ανταγωνισμό, κύρια από την Τουρκία, η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια καταφέρνει να ανακτά ένα σημαντικό μέρος των απωλειών λόγω της πανδημίας και να επανέρχεται σταδιακά προ Covid επίπεδα. . Όπως προκύπτει από τα βασικά συμπεράσματα της 7ης ετήσιας έκθεσης υδατοκαλλιέργειας που εκδόθηκε φέτος από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), το 2021 δείχνει πως ο κλάδος θα επανέλθει στα και θα κλείσει με αύξηση της παραγωγής περίπου στο 3%. Όπως αναφέρει η Έκθεση το 2021 εκτιμάται πως η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού θα ανακάμψει και θα επανέλθει στα επίπεδα προ της υγειονομικής κρίσης, δηλαδή στους 120.000 τόνους.

Εν τω μεταξύ σε 117.000 τόνους ανήλθε το 2020 η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού το 2020, αξίας 546,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 3% ως προς τον όγκο αλλά παραμένοντας σταθερή ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε στις μεταφορές το κλείσιμο των συνόρων, το δίκτυο διανομής του κλάδου λειτούργησε αποτελεσματικά προμηθεύοντας σταθερά όλες τις αγορές. Διευκρινίζεται ωστόσο πως η αύξηση των εξαγωγών σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής αδράνειας οφείλεται μεταξύ άλλων και στον διπλασιασμό των εξαγωγών προς την Ισπανία, η οποία έχασε σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής της λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στις αρχές του 2020.

Τα αξιοσημείωτα

Επίσης σύμφωνα με την  7η Ετήσια Έκθεση Υδατοκαλλιέργειας η πτώση των πωλήσεων κορυφώθηκε την περίοδο Απρίλιο – Ιούνιο αγγίζοντας έως και το 70%, προκαλώντας αυξημένη αβεβαιότητα και ανησυχία ως προς την ομαλή ροή των προγραμματισμένων ή και νέων παραγγελιών τους επόμενους μήνες του έτους.  Ωστόσο με εξαίρεση μεμονωμένες εταιρείες που εξειδικεύονται στην «εκτός σπιτιού» κατανάλωση, δηλαδή την προμήθεια ξενοδοχείων, εστιατορίων και catering, (HORECA) και οι οποίες επλήγησαν εντονότερα, ο κλάδος κατάφερε να διαχειριστεί βραχυπρόθεσμα τις επιπτώσεις της κρίσης και να περιορίσει τις ζημιές.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι σχεδόν το 80% της παραγωγής διατίθεται σε αγορές εκτός Ελλάδας και το υπόλοιπο 20% διατίθεται στην εγχώρια αγορά. Η τάση αυτή διατηρήθηκε και το 2020 που το 21% των πωλήσεων διατέθηκε στην Ελλάδα (25.160 τόνοι) και το υπόλοιπο 79% (91.840 τόνοι) σε όλες τις υπόλοιπες αγορές (73% στην Ε.Ε.-28 και 6% σε όλες τις λοιπές χώρες). Έτσι οι εξαγωγές, το 2020, αυξήθηκαν κατά 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σχεδόν σε 92.000 τόνους, αξίας 427 εκατ. ευρώ. Το 79% της παραγωγής εξάχθηκε σε 40 χώρες διεθνώς, ενώ το υπόλοιπο 21% εκτιμάται πως διατέθηκε στην εγχώρια αγορά. Κυριότερες αγορές για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας παραμένουν για άλλη μία χρονιά η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, καθώς και οι τρείς μαζί απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής παραγωγής (56% το 2020).

Αν εξαιρέσουμε τις υπόλοιπες 5 χώρες (Πορτογαλία, Γερμανία, Β. Αμερική, Βουλγαρία, Ρουμανία) όπου οι εξαγωγές κυμαίνονται μεταξύ 2.000 – 6.500 τόνους, στις λοιπές (29) χώρες οι εξαγωγές ήταν κάτω των 2.000 τόνων.

Η «ακτινογραφία» για τα ιχθυηρά

-Το 61% της εγχώριας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων προέρχεται από την υδατοκαλλιέργεια και το 39% από την αλιεία.

-84% είναι τα  ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

-16 % της συνολικής παραγωγής είναι τα μύδια

-Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση ως προς την αξία και στην 4η θέση ως προς τον όγκο παραγωγής υδατοκαλλιέργειας την Ε.Ε.-27 το 2019.

-Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 61% της παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού στην Ε.Ε. το 2020.

-To 93% προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας  το 2020 (85.241 τόνοι) εξήχθησαν σε 24 αγορές της Ε.Ε.

-To 7% (5.279 τόνοι) εξήχθησαν σε 15 τρίτες χώρες.

-58% των εξαγωγών ήταν τσιπούρα (61.454 τόνοι) και το 42% λαβράκι (43.876 τόνοι

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.