ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Ο «θησαυρός» του γιαουρτιού και το πλάνο ανάπτυξης Κύριο

09:45 - 31 Μαϊ 2022 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΚΡΙ-ΚΡΙ: Ο «θησαυρός» του γιαουρτιού και το πλάνο ανάπτυξης
Με “οπλο” την πρώτη ύλη, καθώς βρίσκεται στην “καρδιά” της μεγαλύτερης παραγωγικής ζώνης γάλακτος της χώρας και με στόχευση τις διεθνείς αγορές, η εισηγμένη Σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ σχεδιάζει να διευρύνει τις εξαγωγές της . Στο φόντο αυτό όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Σερραϊκής Γαλακτοβιομηχανίας “ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ” κ. Παναγιώτης Τσινάβος, στοχεύει στη δημιουργία γραφείων σε χώρες όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη ανάπτυξη του ελληνικού και του ελληνικού τύπου γιαουρτιού.

Στην παρουσίαση της νέας Μονάδας Βιοαερίου και παραγωγής ΑΠΕ, μίας επένδυσης 6 εκατ. ευρώ που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, ο κ. Τσινάβος είπε ότι η “ΚΡΙ ΚΡΙ”, βλέποντας τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή αλλά και στη Διεθνή Αγορά, για το ελληνικό γιαούρτι, κυρίως, αλλά και για το frozen yogurt, που συνδυάζει το γιαούρτι με την απόλαυση του παγωτού, έχει αποφασίσει να μην κινηθεί σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. 

Σε μια τριετία από σήμερα η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία φιλοδοξεί το 60% του τζίρου της, από 46% που είναι σήμερα, να προέρχεται από το εξωτερικό. 

Άλλωστε όπως ανέφερε ο επικεφαλής της “ΚΡΙ ΚΡΙ”, ο στόχος είναι η εταιρία,  που έχει το 30% της ελληνικής αγοράς γιαουρτιού – σε branded και private label προϊόντα- να εκπροσωπήσει το ελληνικό γιαούρτι παγκόσμια, κρατώντας πάντα την παραγωγή της στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι η αγορά γιαουρτιού είναι 25 δισ. στην Ευρώπη και 90 δισ ευρώ διεθνώς. 

Όπως είπε ο κ. Τσινάβος, τα περιθώρια ανάπτυξης στην αγορά του γιαουρτιού είναι τεράστια για την “ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ”, αφού συνολικά οι εξαγωγές του ελληνικού γιαουρτιού εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ το 2024. Παράλληλα προοπτικές υπάρχουν και στο παγωτό, αγορά που στην Ευρώπη φθάνει σε αξία στα 18 δισ. ευρώ και διεθνώς στα 58 δισ.

Επενδύσεις

Για να καλύψει αυτή την ανάπτυξη σχεδιάζει νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ -την περίοδο 2014-2021 έχει υλοποιήσει επενδύσεις 78 εκατ. ευρώ- ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε επένδυση 6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας βιοαερίου. 

IMG 1566

Στο “μάτι” τα παγωτά Δωδώνη

Εκτός από το πλάνο ανάπτυξης στο εξωτερικό και τις νέες επενδύσεις η ΚΡΙ ΚΡΙ διεκδικεί την εταιρεία Παγωτά Δωδώνη καθώς μάλιστα ήδη πέρασε στην επόμενη φάση διεκδίκησης της προβληματικής εταιρείας Παγωτά Δωδώνη. Ο επικεφαλής της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την προσφορά που έχει καταθέσει και τους διεκδικητές που βρίσκονται στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι τα Παγωτά Δωδώνη αποτελούν ένα brand που “κουμπώνει” με την εταιρεία του και θα της ανοίξει πιο εύκολα τον δρόμο για την αγορά του HORECA. 

“Αν αποκτήσουμε το brand και το δίκτυο θα έχει ενδιαφέρον για εμάς. Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε την πρόταση. Αλλά θα περιμένουμε μέχρι μέσα Ιουνίου όποτε αναμένεται να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής” είπε.

Δείκτης ESG

Παράλληλα η  “ΚΡΙ ΚΡΙ” στοχεύει να ενταχθεί στον δείκτη ESG των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών. Χτες ήδη, παρουσίασε, τη Μονάδα Βιοαερίου για Παραγωγή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας αποκλειστικά από τα υγρά απόβλητα & παραπροϊόντα της βιομηχανίας, μια επένδυση ύψους 6 εκατ ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι το επόμενο  15νθήμερο θα τεθεί σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό συγκρότημα  1 ΜW, που έχει ήδη αδειοδοτηθεί από το ΔΕΔΔΗΕ , μία επένδυση ύψους 600.000 ευρώ. 

Οι επενδύσεις αυτές, όπως τόνισε ο κ. Τσινάβος, θα μειώσουν μερικώς το ενεργειακό κόστος της Εταιρείας, αλλά κυρίως θα έχουν περιβαλλοντικό όφελος. 

Το βιοαέριο που παράγεται μέσω της αναερόβιας επεξεργασίας αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος την ανάγκης του εργοστασίου σε φυσικό αέριο καλύπτεται από το παραγόμενο βιοαέριο.

Στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 998kW, η οποία θα δέχεται το παραγόμενο βιοαέριο. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται πρόκειται να διατίθεται στη συνέχεια στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης είναι πολλαπλά. Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, η εταιρεία επιλύει οριστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης του ορού γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις ετήσιες εκπομπές CO2 στο εργοστάσιο. Επιπρόσθετα, η μείωση της κατανάλωση φυσικού αερίου συμβάλλει και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων του εργοστασίου, ιδιαίτερα μάλιστα στην παρούσα συγκυρία όπου παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στον χώρο της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου με ιδία κεφάλαια και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Κρι Κρι μετασχηματίζει το παραγωγικό της μοντέλο βασιζόμενη στα πρότυπα του ESG.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:13 - 31 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.