ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατακόρυφη πτώση για την Golden Visa λόγω Covid-19

07:57 - 26 Μαϊ 2020 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Κατακόρυφη πτώση για την Golden Visa λόγω Covid-19
Ο κορονοϊός δεν άφησε ανεπηρέαστο το θεσμό της Golden Visa, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται κάμψη στις επενδύσεις από τρίτες χώρες, σε ό,τι αφορά κυρίως τα ακίνητα, ενώ ισχυρή πτώση καταγράφουν και οι νέες άδειες διαμονής, όπως φανερώνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την Golden Visa.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί φυσικό επακόλουθο, καθώς η απαγόρευση μετακινήσεων και η οικονομική δυσπραγία που επέφερε το lockdown στις περισσότερες χώρες, έβαλαν «φρένο» στις επενδύσεις σε ακίνητα στην χώρα μας.


Όπως φαίνεται λοιπόν από τα επικαιροποιημένα στοιχεία, οι μεταβιβάσεις ακινήτων με χορήγηση αδειών διαμονής έφθασαν τις 7.550, από 7.279 στο τέλος του 2019, δηλαδή φέτος, μέσα σε σχεδόν πέντε μήνες χορηγήθηκαν μόλις 271 άδειες διαμονής, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν χορηγηθεί 3.172 άδειες. Στους σχεδόν δύο μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη δημοσίευση στοιχείων, περίοδος που συμπίπτει με την έξαρση της πανδημίας, οι άδειες διαμονής ήταν αυξημένες μόλις κατά 136, καθώς τον Μάρτιο είχαν διαμορφωθεί σε 7.414.

Παράλληλα, οι συνολικές άδειες διαμονής που αφορούν και σε συγγενείς πρώτου βαθμού όσων επενδύουν σε ακίνητα μέσω του θεσμού στην Ελλάδα έφθασαν τις 22.505, έναντι 22.103 στα τέλη Μαρτίου. Από την αρχή του προγράμματος, έχουν επενδύσει 5.504 Κινέζοι επί συνόλου 7.550 επενδυτών (ποσοστό 73% του συνόλου), ενώ σταθερές έμειναν οι επενδύσεις των Τούρκων στις 1.416 και ακολουθούν οι Ρώσοι με 519 αγορές.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σχεδιάζει να ανακοινώσει και άλλα προγράμματα ανάλογα με την Golden Visa, τα οποία θα ενισχύσουν την αγορά ακινήτων με στόχο την αναγέννησή της, κάτι που και πρόσφατα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «ΟΝΝΕΔ Talk», τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων της ΟΝΝΕΔ.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, σύντομα θα ανακοινωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κάνουν ακόμη ευκολότερο το πρόγραμμα της Golden Visa. Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην παρασυρθούν από τη συγκυρία.

Επικαιροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Mετανάστευσης και Aσύλου υπάρχουν διατάξεις για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, το οποίο αναμένεται να εκκινήσει εντός των μηνών Iουνίου - Iουλίου, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά οχήματα για την προσέλκυση επενδυτών. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο επικαιροπoιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις έκδοσης Golden Visa και εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και δή της αγοράς ακινήτων.

Πλέον η άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτης χώρας θα χορηγείται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποδεικνύουν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού ετήσιου εισοδήματος για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης. Τέλος, με τις νέες διατάξεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Mετανάστευσης, οι επενδυτές από τρίτες χώρες θα πρέπει να καταβάλουν ολοσχερώς το ελάχιστο ποσό των 250.000 ευρώ πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της νόμιμης άδειας διαμονής.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:02 - 26 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.