ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «αγκάθια» της επένδυσης του επιχειρηματικού πάρκου στα Οινόφυτα Κύριο

11:00 - 15 Μαρ 2021 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τα «αγκάθια» της επένδυσης του επιχειρηματικού πάρκου στα Οινόφυτα
Στο «κυνήγι» της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του επιχειρηματικού πάρκου στην άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση των Οινοφύτων βρίσκονται οι επαΐοντες του project, την ώρα που προχωρά η αξιολόγηση των μελετών για την υποβολή του σχετικού φακέλου στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, σήμερα η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων-Ασωπού Α.Ε. αξιολογεί τις τεχνικές και οικονομικές μελέτες που εκπονούν οι εταιρείες «Ροϊκός ΑΕ – Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε.». Ακολούθως θα πρέπει να καταθέσει μέχρι την 1η Μαΐου 2021 το φάκελο αίτησης ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του ΥΠΑΝ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι διαδικασίες «τρέχουν» κανονικά και βάσει χρονοδιαγράμματος. Ωστόσο, ερωτηματικά δημιουργούν τα επόμενα βήματα του έργου και δη η συναίνεση των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην περιοχή και η εξεύρεση χρηματοδότησης.

Διστακτικές οι επιχειρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του πάρκου ξεπερνά σε πρώτη φάση τα 85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν από ιδιώτες και τα υπόλοιπα 35 εκατ. ευρώ θα αναζητηθούν μέσω τραπεζικού δανεισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με το Ν.3982/2011, είναι και η συναίνεση των ιδιοκτητών, οι οποίοι ελέγχουν το 55% της συνολικής έκτασης.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και μέχρι στιγμής αρκετές επιχειρήσεις της περιοχής δε δείχνουν ιδιαίτερα θερμές και πρόθυμες να... βάλουν το χέρι στην τσέπη» επισημαίνουν στο Reporter πηγές με γνώση των διαδικασιών. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων, εστιάζοντας αφενός στο θέμα της συναίνεσης των ιδιοκτητών και αφετέρου στη μελλοντική μεταβίβαση, ατελώς, της διαχείρισης του πάρκου από την ΕΑΝΕΠ - που θα το κατασκευάσει - σε μία άλλη εταιρική οντότητα με διαφορετική μετοχική σύνθεση, την Εταιρεία Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΔΕΠ).

Συνεπώς, το τοπίο για το επιχειρηματικό πάρκο μοιάζει «θολό», δεν υπάρχει, δηλαδή, ένας σαφής χρονικός ορίζοντας υλοποίησης της επένδυσης, η οποία είναι μείζονος σημασίας για την υποβαθμισμένη περιοχή και συνάμα πρότυπο και για τις υπόλοιπες άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις της χώρας.

Η σημασία των Οινοφύτων και τα αναγκαία έργα 

Στην ΑΒΣ των Οινοφύτων, έκτασης 11.583 στρεμμάτων, εδρεύουν περίπου 250 επιχειρήσεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περιβαλλοντικών προβλημάτων (Ασωπός ποταμός). Η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και το 12-15% των εξαγωγών της βιομηχανίας. 

Σε περίπτωση που τελικά αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και μεταβιβαστεί ο φάκελος στην κυβέρνηση, θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» και θα ακολουθήσει η πολεοδομική μελέτη και η πράξη εφαρμογής. Μετά την έγκριση της πράξης εφαρμογής, θα πραγματοποιηθούν τα έργα υποδομής μέχρι και σε τέσσερις φάσεις, ενώ υποχρεωτικά στην πρώτη φάση πρέπει να κατασκευαστεί η Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων. Προτεραιότητες της ΕΑΝΕΠ είναι η κατασκευή της συγκεκριμένης Μονάδας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, καθώς και η δημιουργία δικτύων (ύδρευσης, ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, οδικού, οδοφωτισμού κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται να δημιουργηθούν 4.200 στρέμματα νέας οργανωμένης γης για βιομηχανικές και συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πρόκειται, όπως έχει πει και ένας από τους εμπνευστές του πάρκου, ο τέως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και νυν δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, για ένα project, «το οποίο σε 10-15 χρόνια θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ τόσο όσο η επικείμενη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό».

Αρχικοί μέτοχοι της ΕΑΝΕΠ είναι οι εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. και Goldair Cargo Α.Ε., καθώς και το Επιμελητήριο Βοιωτίας.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 20:24 - 15 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.