ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Lamda:Το πλάνο των έργων και ο σχεδιασμός χρηματοδοτήσεων στο Ελληνικό

08:59 - 24 Μαϊ 2022 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Lamda:Το πλάνο των έργων και ο σχεδιασμός χρηματοδοτήσεων στο Ελληνικό
Σε τροχιά και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση σε μια δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο των κατασκευών είναι η πορεία των έργων της Lamda Development στο Ελληνικό.

«Προχωράμε κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις, ήδη στο project έχει μπεί ο ανάδοχος για τα έργα υποδομών και ξεκινά τις εργασίες για τα πρώτα 200 μέτρα για τη βύθιση της Ποσειδώνος» ανέφερε, χαρακτηριστικά, χθές το βράδυ μιλώντας στα ΜΜΕ, κατά την παρουσίαση του ‘εμβληματικού ’The Ellinikon Experience Centre’’ το Κέντρο Επισκεπτών του Ελληνικού ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου. 

Ήδη, έχει ανατεθεί για το εν λόγω πρώτο μέρος των έργων υπογειοποίησης η εργολαβία στον όμιλο Άβαξ, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι κατεδαφίσεις εντός του οικοπέδου του Ελληνικό. Επίσης το φθινόπωρο αναμένονται οι πρώτες εκσκαφικές εργασίες για τον Πύργο Κατοικιών (Marina Tower), το μελετητικό έργο για τον οποίο έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία Bouygues- Ιντρακάτ. Σύμφωνα με τον ίδιο ακολουθεί και ο διαγωνισμός για την ανάθεση κατασκευής του MRT, με στόχο την έναρξη εργασιών στο τέλος του α’ τριμήνου του 2023 με το συγκεκριμένο σχήμα να έχει ισχυρές πιθανότητες να προκριθεί.

Παράλληλα, τρέχουν και οι άλλες αναπτύξεις, όπως π.χ. το εμπορικό σύμπλεγμα κοντά ση Λεωφόρο Βουλαγμένης, όπου προβλέπεται να επενδυθούν 60 εκατ. ευρώ περίπου από τον Όμιλο Fourlis, που έχει αγοράσει τη γη και σχεδιάζει ένα νέο Mall. 

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση το δημοσιευμένο σχεδιασμό της εταιρείας, η ολοκλήρωση της υπογειοποίησης της Λ. Βουλιαγμένης προγραμματίζεται για  το δ΄τρίμηνο του 2024 ενώ οι τα υπόλοιπα έργων υποδομών της πρώτης φάσης στο δ’ τρίμηνο του 2025. Σε ότι αφορά τις εμπορικές αναπτύξεις κατά την εκτίμηση του ομίλου, σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση, στο δ΄τρίμηνο του 2025 θα ολοκληρωθούν οι βίλες στην παραλία αλλά και το εμπορικό πάρκο Marina Galleria. Στο α’ τρίμηνο του 2026 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Πύργος Κατοικιών (MRT), και στο β’ εξάμηνο του 2026 το Εμπορικό Πάρκο στη Λ. Βουλιαγμένης, ο Πύργος Μικτής Χρήσης, αλλά και τα υπόλοιπα οικιστικά projects.

Κόστος και χρηματοδότηση

Μεγάλη πάντως πρόκληση είναι η πορεία του κόστους κατασκευών αλλά και οι ελλείψεις τεχνικού δυναμικού.

“Η αγορά ακινήτων είναι υπό πίεση” ανέφερε ο κ. Αθανασίου σημειώνοντας ωστόσο ότι ο όμιλος διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τόσο από ίδια κεφάλαια (ΑΜΚ), όσο και από τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα πιβεβαίωσε πως εξετάζεται η πιθανότητα έκδοσης νέου διαπραγματεύσιμου ομολόγου.

Το όλο έργο που υλοποιεί η Lamda, όπως είπε είναι «υπερκαλυμμένο» με την εταιρεία να εξετάζει πάντα «το optimum σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των κεφαλαίων. Εχουμε αυτή την στιγμή διαθέσιμα 1 δισ. ευρώ κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού και το ομόλογο, όπως και περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού, ενώ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα έχουμε επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από τις προπωλήσεις των κατοικιών. Το αν θα προχωρήσουμε σε νέα ομολογιακή έκδοση φέτος ή το 2023 θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες συνθήκες στις αγορές, δεδομένου ότι θέλουμε να αξιοποιούμε το βέλτιστο όσον αφορά τη διαχείριση των κεφαλαίων για το project» σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Σημειώνεται πως ο όμιλος αναμένει έσοδα 1,3 δις.ευρώ από τις πωλήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων, ποσό κατά 160% υψηλότερο από το αρχικό του budget. Σύμφωνα με την τελευταία εταιρική παρουσίαση, ο όμιλος ανέμενε την καταγραφή εσόδων 200 εκατ.ευρώ το 2022, 500 εκατ.ευρώ το 2023, 300 εκατ.ευρώ το 2024, και ακόμη 300 εκατ.ευρώ το 2025.

Lamda Malls

Σε σχέση με τα πάρκα εμπορίου, τα γνωστα Malls, ο όμιλος προχωρά το σχεδιασμό της για διαμόρφωση μιας εταιρίας όπου θα ενταχθούν όλες οι υποδομές. Ήδη έχει συσταθεί μιασ holding εταιρεία που θα υποδεχθεί δύο εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα αναπτύξουν τα δύο Malls στο Ελληνικό. Παράλληλα, μετά την πλήρη αποεπένδυση της Varde από την Lamda Malls  και την απόκτηση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου από την Lamda Development προωθείται η αυτόνομη εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ μέσω IPO, πιθανώς μέσα στο 2023. Ο κ. Αθανασίου ανάφερε πως πέραν της μαγιάς των τριών υφιστάμενων malls (Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos), αλλά και τη μελλοντική ένταξη εκείνων του Ελληνικού, η διοίκηση του ομίλου εξετάζει και το ενδεχόμενο εξαγοράς αντίστοιχου asset.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.