ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Επιχειρηματικός Γάμος» μεταξύ Ιδρύματος Ωνάση και Πήτερ Λιβανού

13:17 - 19 Φεβ 2013 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
«Επιχειρηματικός Γάμος» μεταξύ Ιδρύματος Ωνάση και Πήτερ Λιβανού
Στο δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ενισχύει της θέση του τo Ίδρυμα Ωνάση.

Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι κατέχει ποσοστό πάνω από 7% στην εταιρία Gaslog του Πήτερ Λιβανού. Ουσιαστικά με φορείς το Ίδρυμα και την εταιρία Gaslog, δύο οικογένειες με μεγάλες ναυτικές παραδόσεις συνδέονται και πάλι δυναμικά, μετά από 67 χρόνια, αλλά αυτή τη φορά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Όμως και πάλι στο «Μεγάλο Μήλο», το 1946 ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε παντρευτεί την Τίνα Λιβανού, γιαγιά της Αθηνάς Ωνάση, κόρη του Σταύρου Λιβανού, αδελφή του Γιώργου Λιβανού, πατέρα του ιδιοκτήτη της Gaslog Πήτερ. Ουσιαστικά ο «γάμος αυτός από τα παλιά» σφραγίζεται με τις 4.512.242 μετοχές της εταιρίας Gaslog συνολικής αξίας, με τρέχουσες τιμές 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά η Gaslog του Πήτερ Λιβανού διαχειρίζεται 14 LNG carriers, εκ των οποίων τα 11 προέρχονται από την BP Group, τα δύο είναι πλοιοκτησίας της ίδιας και στο ένα η εταιρεία έχει μερίδιο 25%.

Η Gaslog είναι η πρώτη ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή που διαχειρίζεται LNG και κάνει την είσοδό της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η δεύτερη σε διεθνές επίπεδο καθώς έχει προηγηθεί η Golar του ομίλου Fredrisken. Κατά την άποψη του Πήτερ Λιβανού όλο και περισσότερο οι άνθρωποι αρχίζουν να συζητούν τις συγχωνεύσεις στα LNG και αυτό αφορά τόσο τους υπάρχοντες «παίκτες» της αγοράς όσο και τους νεοεισερχόμενους.

Παράλληλα εξετάζει τη σύσταση μιας νέας εταιρείας, με τα χαρακτηριστικά της Master Limited Partnership (MLP), που θα αποσχισθεί (spin off) από την GasLog, ως εναλλακτική λύση περαιτέρω επέκτασης της δραστηριότητάς του στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού

Σημειώνεται ότι το ναυτιλιακό κομμάτι του Ιδρύματος διαχειρίζεται η εταιρεία Olympic Shipping & Management.

 

Ποιος είναι ο Πίτερ Λιβανός

Ο Πίτερ Λιβανός είναι γιος του Γιώργου Λιβανού, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες εφοπλιστές. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, μαθήτευσε στο διάσημο σχολείο των μεγιστάνων Le Rosey της Ελβετίας και στο Πανεπιστήμιο Columbia. Ενας επιχειρηματικός γάμος ανάμεσα στη ναυτιλιακή του Ceres Hellenic και την Odfjell ASA τον έφερε στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως, αφού δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία με τάνκερ μεταφοράς χημικών. Ο Πίτερ Λιβανός, όντας ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην υφήλιο, μένει μόνιμα στη Γενεύη μαζί με την οικογένειά του. Μάλιστα ξόδεψε 65 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει στο Γκστάαντ το ακριβότερο σαλέ στον κόσμο, σύμφωνα με τον ελβετικό Τύπο.
Συλλέκτης σπάνιων αυτοκινήτων πολυτέλειας, έχοντας διατελέσει και αντιπρόεδρος της Aston Martin, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στον πλανήτη, έχοντας συλλογή πανάκριβων αυτοκινήτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.