ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην κρουαζιέρα επενδύει το λιμάνι της Σούδας

00:06 - 09 Οκτ 2013 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Στην κρουαζιέρα επενδύει το λιμάνι της Σούδας
Θα δοθούν 2 εκατομμύρια ευρώ για έργα αναβάθμισης του λιμανιού.

Στην προκήρυξη σειράς έργων στο λιμάνι της Σούδας προχωρεί το Λιμενικό Ταμείο Χανίων με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ειδικά στον κλάδο της κρουαζιέρας.

Συγκριμένα προβλέπεται, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, η εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, δηλαδή, καμερών σε διάφορα σημεία του λιμανιού, μεταλλικών φραγμάτων εισόδου και μαγνητικών πυλών, λογισμικού και άλλου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση δεδομένων εικόνας και ήχου στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Τοπικής Λιμενικής Αρχής. Επιπλέον μέχρι τέλος του έτους θα δημοπρατηθούν έργα, ασφαλτοστρώσεων, οδοποιίας κι αισθητικής αναβάθμισης του λιμανιού συνολικού ΄θψους 220 χιλιάδων ευρώ.
«Το σύστημα ασφαλείας που θα εγκατασταθεί θα βοηθήσει πολύ στο να καταστεί το λιμάνι της Σούδας πιο ελκυστικό στις εταιρείες κρουαζιέρας. Είναι, άλλωστε, κάτι που το ζητούν για να επιλέξουν ένα λιμάνι ως προορισμό. Και σήμερα, βέβαια, υπάρχει ασφάλεια, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, ωστόσο το έργο αυτό έρχεται να βελτιώσει τα συστήματά μας ακόμα περισσότερο. Θα είμαστε από τα λίγα λιμάνια που θα έχουμε κάτι τόσο σύγχρονο», τόνισε μιλώντας στο Reporter ο πρόεδρος του Λ.Τ. Χανίων Kώστας Μπροκαλάκης
Το έργο, κόστους, περίπου, 1,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχει ως στόχο «την ενίσχυση της ασφάλειας επιβατών και πλοίων στο λιμάνι της Σούδας». Δημοπρατείται στα τέλη Νοεμβρίου κι έχει προθεσμία υλοποίησης 9 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Αφορά ουσιαστικά τη συμμόρφωση του λιμένα Σούδας με τον κώδικα ISPS για την ασφάλεια λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων.

souda limani750

Ο κώδικας ISPS

Ειδικά στο θέμα της ασφάλειας η αγορά κρουαζιέρας δίνει έμφαση μεγάλη , γι αυτό και ο Διεθνής Κώδικας για την Ασφάλεια των Πλοίων και των Λιμενικών Εγκαταστάσεων-International Ship and Port Facility Security Code (ISPS Code) προβλέπει μία σειρά από αναγκαία μέτρα που αφορούν την ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων και των πλοίων. Σκοπός τους «είναι να επιτρέψει την καλύτερη παρακολούθηση εμπορευματικών ροών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και να αντιμετωπιστεί η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων. Χώρες που αποτυγχάνουν να τηρήσουν τον κώδικα ISPS, που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιουλίου 2004, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το διεθνές εμπόριο», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Είναι προφανές ότι πρόθεση της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Χανίων είναι η αναβάθμιση του λιμανιού της Σούδας, που παρόλο ότι διαθέτει σημαντικό φυσικό πλεονέκτημα υστερεί σε τεχνικές υποδομές, ειδικά σε θέματα κρουαζιέρας. Στο φόντο μάλιστα, κινδύνου συρρίκνωσης της εν λόγω αγοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω αποχωρήσεων πλοίων, καταβάλλεται μια σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται, παράλληλα, σημαντική προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2014 οι δύο μελέτες για την επέκταση της προβλήτας 'Αδρίας' και του πολυχρηστικού λιμανιού της Σούδας προκειμένου να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος, εντός της χρονικής παράτασης που έχει δοθεί για το το Ε.Σ.Π.Α.

Οι μελέτες αυτές, σύμφωνα με τον κ. Μπροκαλάκη, έχουν προθεσμία περαίωσης τον Φεβρουάριο του 2014 και βρίσκονται στη διαδικασία της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. Στόχος του Λ.Τ. Χανίων είναι τα δύο πολύ σημαντικά αυτά έργα για τη Σούδα να ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α., ώστε να μπορέσουν να εκτελεστούν άμεσα, γιαυτό και γίνεται ένας αγώνας δρόμου. Κομβική για την ένταξή τους είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της θεώρησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΥΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση στόχος της διοίκησης, εάν δεν καταστεί δυνατό να ενταχθεί τώρα, το έργο, να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος στη νέα προγραμματική περίοδο.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:16 - 08 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.