ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησαν τα "παζάρια" ΤΑΙΠΕΔ-Cosco για τον ΟΛΠ

10:35 - 13 Ιαν 2016 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ξεκίνησαν τα "παζάρια" ΤΑΙΠΕΔ-Cosco για τον ΟΛΠ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται από χτες το ΤΑΙΠΕΔ και η Cosco, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό τίμημα για την εξαγορά του 67% του ΟΛΠ, έπειτα από την χθεσινή αποσφράγιση της σχετικής μοναδικής προσφοράς.

Η κατάθεση μιας και μοναδικής προσφοράς για το λιμάνι του Πειραιά δεν εξέπληξε κανέναν, αφού ήταν ήδη γνωστο στην αγορά ότι το ενδιαφέρον τόσο των Δανών της APM Terminals (θυγατρικής της εισηγμένης AP Moeller – Maersk, η οποία στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της στον ΟΛΘ) όσο και των Φιλιππινέζων της International Container Terminal Services έχει αποσυρθεί.

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις

«Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα» αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του, το οποίο προσέρχεται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο.

Ενδεικτικό είναι ότι από χτες νωρίς το μεσημέρι το ΤΑΙΠΕΔ διέρρεε ότι θα ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά, όποιο και αν είναι το τίμημα που έχει καταθέσει η Cosco, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι παρότι χτες αποσφραγίστηκε η προσφορά, το Ταμείο κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το ύψος της προσφοράς.

Επίσης, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα ούτε οι μελέτες των δύο ανεξάρτητων εκτιμητών για την αξία του ΟΛΠ.

Εφόσον "κλείσει" η συμφωνία, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα γίνει σε δύο φάσεις, καθώς η Cosco θα αποκτήσει σε πρώτη φάση το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και η απόδοση του υπόλοιπου 16% θα συνδεθεί με την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, για τα οποία δεσμεύεται ο μεγαλομέτοχος.

Η παραχώρηση του ΟΛΠ σε ιδιώτη επενδυτή αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία για την ελληνική πλευρά, καθώς είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να στείλει το μήνυμα ότι προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και μια πρόκληση, καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί υψηλό τίμημα για να καμφθούν οι εσωτερικές αντιδράσεις.

Ωστόσο, και για τους Κινέζους πρόκειται για πολύ σημαντική κίνηση, καθώς ο Πειραιάς αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη των εμπορικών τους δεσμών με την Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 13 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.