ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΛΠ: Πότε «πέφτουν οι υπογραφές» πώλησης στην Cosco

14:04 - 17 Μαρ 2016 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΟΛΠ: Πότε «πέφτουν οι υπογραφές» πώλησης στην Cosco
Μία εβδομάδα μετά την έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων του ΟΛΠ αναμένεται να πέσουν και οι υπογραφές μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco Group για την πώληση του Οργανισμού. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί στις 8 Απριλίου, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές από το Ταμείο.

Μαζί με τη συμφωνία πώλησης θα υπογραφεί και η συμφωνία μετόχων, που προσδιορίζει τις σχέσεις των δύο βασικών μετόχων, αφού το Δημόσιο θα διατηρήσει σημαντικό ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου κατά τα επόμενα 5 έτη τουλάχιστον. Σημειώνεται πως η Cosco θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος του 51% του ΟΛΠ. Εντός πέντε ετών και εφόσον εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας, μαζί και οι νέες επενδύσεις, οι Κινέζοι θα καταβάλουν στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ αυξάνοντας το μερίδιο της στο 67%. Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει ποσοστό 7%.

 

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών θα πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους και να ψηφιστούν από τη Βουλή μαζί και με τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου με βάση την οποία ο ΟΛΠ θα διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται τις λιμενικές υποδομές του Πειραιά, οι οποίες παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου.

 

Παράλληλα, στα τέλη Μαρτίου το ΤΑΙΠΕΔ έχει καλέσει τα 8 επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ για διαβούλευση εν όψει άμεσης επανεκκίνησης του 67% των μετοχών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:04 - 17 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.