ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρέφει στις 25 Οκτωβρίου ο δακτύλιος-Ποια οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα

16:19 - 15 Οκτ 2021 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Επιστρέφει στις 25 Οκτωβρίου ο δακτύλιος-Ποια οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα
Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί από τις 25 Οκτωβρίου το νέο καθεστώς του δακτυλίου, σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/10) στο Μαξίμου για την επαναφορά του μέτρου.

Ως προς τις εξαιρέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, τα οχήματα που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον δακτύλιο κάθε μέρα είναι τα εξής:

  • «Πράσινα» οχήματα (ηλεκτρικά, υβριδικά, EURO V ή μεταγενέστερης τεχνολογίας).
  • Αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, οργανισμών κοινής ωφελείας με ειδικές πινακίδες ή εμφανή σήματα.
  • Αυτοκίνητα ιατρών.
  • Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες σαράντα ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα.
  • Αναπηρικά αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας.
  • Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (πχ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρίες).
  • Τα αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων της περιοχής που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, επίσης, στο να επιτρέψει την είσοδο στον δακτύλιο, πέραν των ηλεκτρικών, των υβριδικών οχημάτων, ενδεχομένως και εκείνων που κινούνται με υγραέριο ή φυσικό αέριο.

Ο συνολικός αριθμός των ΙΧ που κυκλοφορούν σήμερα στην Αττική ανέρχεται σε 2,3 εκατ. εκ των οποίων ηλεκτρικά, φυσικού αερίου και υβριδικά είναι τα 7.654. Παράλληλα εκτιμάται ότι με κινητήρες euro 6 (χαμηλών ρύπων) είναι κάτω από 300.000 οχήματα στην Αθήνα. 

Για τα υπόλοιπα οχήματα θα ισχύει το καθεστώς των μονών – ζυγών.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ελέγχων από την Τροχαία για παραβάσεις που αφορούν τον δακτύλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε οι άδειες δακτυλίου που χορηγούνται από την Αστυνομία να μειωθούν κατά 50%.

Στην υπουργική σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα της τροφοδοσίας των καταστημάτων καθώς σήμερα αυτή επιτρέπεται κατά τις πρωινές ώρες 7 με 11 και τις μεσημβρινές 2:30 με 5 καθώς τις 7 -11 το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του υπουργείου θέλουν την τροφοδοσία των καταστημάτων να πραγματοποιείται από τις 9 το βράδυ έως τις 8 το πρωί ενώ θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε διάρκεια μίας ώρας το μεσημέρι για μικρά φορτηγά που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα (πχ φάρμακα).

Η σύσκεψη έγινε υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Προστασίας του Πολίτη, του δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης και του περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:11 - 15 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.