ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Έρχονται αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια

09:04 - 24 Μαρ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Έρχονται αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια
Για ριζικές και εκτεταμένες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια προετοιμάζονται οι τράπεζες.

Στις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, η εποπτεία έχει ξεκαθαρίσει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή του σχετικού νόμου, που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του νέου μνημονίου και ο οποίος θέτει αυστηρές προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώνουν τα μέλη των Δ.Σ.

Έτσι, το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα τις προσεχείς γενικές συνελεύσεις, αναμένεται αντικατάσταση πολλών μελών, ακόμα και των ανεξαρτήτων, που δεν έχουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία. Στην πράξη, εκτιμούν τραπεζικές πηγές, τις προϋποθέσεις του νόμου εκπληρώνουν μόνον ξένα στελέχη που διαθέτουν τραπεζική εμπειρία, και ειδικά στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η επιλογή του διεθνούς συμβούλου που θα «τρέξει» παράλληλα με τον SSM το έργο της αξιολόγησης των διοικήσεων και των επιτροπών των συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος του Ταμείου ανταποκρίθηκαν οκτώ διεθνείς εταιρείες, ενώ η διοίκηση του ΤΧΣ έχει προκρίνει τρεις και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα επιλέξει την εταιρεία που θα συντονίσει τη διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών της ΕΘΝΙΚΗΣ, της ALPHA BANK, της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της EUROBANK.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών και η αναδόμησή τους με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελούν υποχρέωση της χώρας που προέκυψε μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, τον περασμένο Αύγουστο. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.