ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσμοί και Fintech φέρνουν νέο κύμα εθελούσιας εξόδου στις τράπεζες

10:39 - 01 Μαϊ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Θεσμοί και Fintech φέρνουν νέο κύμα εθελούσιας εξόδου στις τράπεζες
Τα νέα δεδομένα στον τραπεζικό χώρο οδηγούν τις τράπεζες σε συνεχείς αποφάσεις για την πραγματοποίηση αναδιαρθρώσεων στο προσωπικό. Η εθελούσια έξοδος εργαζομένων που έχει χρησιμοποιηθεί ως βασικό μέσο για την συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών είναι μια διαρκής κατάσταση που ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα η νέα τάση για την τραπεζική όπου στο επίκεντρό της έχει την ψηφιακοποίηση το λεγόμενο fintech έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον κλάδο αλλά και πολλές προκλήσεις.

Μέσα στο 2018 σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες να κάνουν έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών θα πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τα λειτουργικά τους κόστη και μέχρι τ0 2019 το προσωπικό να μειωθεί κατά 3.500-4.000 άτομα, με απώτερο στόχο την αποχώρηση 10.000 υπαλλήλων έως το 2020.

Στο φόντο αυτό μετά τη Eurobank, την Εθνική που έχουν αποφασίσει τα προγράμματά τους για εθελούσιες εξόδους φαίνεται και η Alpha  Bank να ακολουθεί.  Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται πρόγραμμα με ισχυρά κίνητρα εξόδου με στόχο την εθελούσια έξοδο 1.700 ατόμων  που  αναλογεί σχεδόν στο 20% του συνολικού προσωπικού της τράπεζας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες αναμένεται να είναι θελκτικό για όσους είναι κοντά στη σύνταξη με επιλογή είτε για τη λήψη ενός ποσού ως αποζημίωση είτε για την αποδοχή συμφωνίας για αποδοχές στο 60% των μικτών με πληρωμένες τις ασφαλιστικές εισφορές για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες το ΔΣ της ΕΤΕ αποφάσισε ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 500 εργαζόμενους με πλαφόν αποζημίωσης τα 180.000 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.