ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - τραπεζιτών με κρίσιμη ατζέντα

11:02 - 11 Δεκ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - τραπεζιτών με κρίσιμη ατζέντα
Με το βλέμμα στο 2021 συζητούν σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Γιώργο Ζαββό.

Η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, όπως είναι η επέκταση του Σχεδίου «Ηρακλής», η συνέχιση των μορατόριουμ και ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

«Το σημείο – κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η εφαρμογή του Σχεδίου Ηρακλής» επεσήμανε σε πρόσφατο δημοσίευμα η Wall Street Journal. Η επιτυχία του Σχεδίου οδηγεί τις συζητήσεις και σε δεύτερη έκδοση («Ηρακλής ΙΙ»), με τις συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναμένονται εντός Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) οδηγεί σε επέκταση την παράταση των προγραμμάτων αναστολής πληρωμών δανείων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 με σχετικούς περιορισμούς, ώστε να συμπεριλάβουν τις συναλλαγές που πλήττονται λόγω της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει τα δάνεια των ευάλωτων ΚΑΔ σε μορατόριουμ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους και σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα συνολικά μορατόριουμ των τραπεζών είναι ύψους 20 δισ. ευρώ και αυτό για το οποίο ανησυχούν οι τράπεζες είναι πόσα απ’ αυτά θα καταλήξουν σε νέα NPEs.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο πτωχευτικός κώδικας θα πρέπει κανονικά να εφαρμοστεί από την 1.1.2021, ωστόσο απαιτούνται περί τις 53 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες ετοιμάζονται. Έτσι, η κυβέρνηση δίνει «μάχη» με το χρόνο, προκειμένου ο νέος πτωχευτικός νόμος να μπορέσει, με το πλέον ιδανικό σενάριο, να εφαρμοστεί στην πράξη από την 1η Απριλίου 2021. Επίσης, θα πρέπει να ετοιμαστούν οι τράπεζες για να δρομολογήσουν διαδικασίες με τις πλατφόρμες και ο αλγόριθμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των φυσικών προσώπων.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 11 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.