ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Fitch στις ελληνικές τράπεζες

22:44 - 06 Αυγ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Fitch στις ελληνικές τράπεζες
Την πρόοδο των ελληνικών τραπεζών στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) χαιρετίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε νέα του έκθεση.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, τα σχέδια περιορισμού των κινδύνων των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες εισροές νέων NPEs, οδήγησαν σε πτώση των δεικτών προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, παρά την πανδημία και την απομόχλευση δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch προεξοφλεί ότι ο τρέχων ρυθμός εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων της Ελλάδας θα διατηρηθεί και το 2022, κάτι το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει σε «γεφύρωση» της απόστασης των αξιολογήσεων μεταξύ των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών. Γι’ αυτό τον λόγο, εξηγεί ο αμερικανικός οίκος, το outlook παραμένει θετικό για τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, και αρνητικό για τις τράπεζες της Κύπρου.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται, επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία γρηγορότερα από τις κυπριακές τράπεζες το 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω του σχεδίου Ηρακλής.

Οι χαμηλές βαθμολογίες των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παρά τη βελτίωση που έχει καταγραφεί.

Η Fitch θεωρεί ότι ο δείκτης NPEs για τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να μειωθεί σε από περίπου 25% στα τέλη Μαρτίου 2021 σε λίγο πάνω από 10% στο τέλος του 2021 και κάτω του 10% έως το τέλος του 2022.

Η σύγκριση με την Κύπρο

Η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών παραμένει στην κατηγορία «σκουπίδια», σύμφωνα με τη Fitch, ενώ αντίθετα η αξιολόγηση των κυπριακών τραπεζών βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο αντανακλά και τις αξιολογήσεις των δύο κρατικών ομολόγων.

Σε αντίθεση όμως με την περίπτωση της Ελλάδας, η προσπάθεια μείωσης των κυπριακών NPLs σε μονοψήφιο επίπεδο αποδεικνύεται πιο περίπλοκη υπόθεση, λόγω της υψηλότερης εξάρτησης από την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης και την επενδυτική διάθεση.

Κι αυτό διότι στην περίπτωση της Ελλάδας η απομείωση των NPLs υποστηρίζεται από το κρατικό μηχανισμό του «Ηρακλή», κάτι το οποίο ευνοεί τις πωλήσεις των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:49 - 06 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.