ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Morgan Stanley μειώνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

16:31 - 12 Απρ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Morgan Stanley μειώνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προέβη σήμερα (12/4) η Morgan Stanley, σε νέα της έκθεση για την Ευρώπη και περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αφρικής.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επαναδιατυπώνει τη θετική του σύσταση για την Eurobank (overweight) με τιμή-στόχο το 1,2 ευρώ. Αντίθετα, μειώνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank σε 1,4 ευρώ από 1,6 ευρώ και σύσταση equalweight, ενώ υποβαθμίζει από equalweight σε underweight τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο το 1,6 ευρώ από 1,7 ευρώ προηγουμένως.

Αναλύοντας περαιτέρω, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η υποβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς σε underweight, αντανακλά τη σχετική προτίμηση των άλλων δύο ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει:

1) τα χαμηλότερα κεφαλαιακά όρια στην Πειραιώς σε σχέση με τις άλλες τράπεζες και την υψηλότερη έκθεση του κεφαλαίου στη διεύρυνση των spreads των κρατικών αποδόσεων,

2) το ιστορικό της διαχείρισης σε σχέση με τις ομότιμες τράπεζες, η οποία υποδηλώνει ότι η Πειραιώς μπορεί να είναι πιο ευάλωτη από τις ελληνικές τράπεζες, εάν τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα.

Πως επηρεάζει ο πόλεμος την ελληνική οικονομία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την ελληνική οικονομία καθώς η αβεβαιότητα φέρνει αναβολές σε επενδύσεις και ο πληθωρισμός πλήττει τα εισοδήματα, διαπιστώνει στην ίδια έκθεση η Morgan Stanley.

Η άμεση έκθεση της ελληνικής οικονομίας στη Ρωσία/Ουκρανία είναι περιορισμένη, με μόλις το 1% των τουριστών να προέρχονται από αυτές τις χώρες. Ωστόσο, το 20% του λαδιού και το 40% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχε με τις διοικήσεις των τραπεζών η Morgan Stanley, οι προσδοκίες για ανάπτυξη 5-5,5% πριν από τον πόλεμο, πλέον διαμορφώνονται στο 3%.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμενόταν στο 7% πριν από τον πόλεμο, ενώ πλέον αναμένεται να «εκτοξευθεί» σε διπλάσιο ποσοστό.

Τέλος, παρότι η ζήτηση για δάνεια είναι ακόμα ανθεκτική, ο οίκος υποβαθμίζει τις σχετικές εκτιμήσεις του, προβλέποντας τώρα μέση ετήσια αύξηση 4% στο διάστημα 2021-2024 από 6% προηγουμένως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.