ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Οιωνός για ένα άκρως θετικό 2022 τα αποτελέσματα α’τριμήνου Κύριο

07:55 - 30 Μαϊ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Οιωνός για ένα άκρως θετικό 2022 τα αποτελέσματα α’τριμήνου
Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας κινούνται οι τράπεζες το 2022, όπως αποτυπώθηκε από τα οικονομικά αποτελέσματα του φετινού α’ τριμήνου. Η θεαματική μείωση των «κόκκινων δανείων», η αύξηση των νέων εκταμιεύσεων δανείων και η δυναμική κεφαλαιακή θέση τους δίνουν νέο «αέρα» αισιοδοξίας στον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας.

Ειδικότερα, τα στοιχεία πρώτου τριμήνου, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αποδεικνύουν τα παραπάνω ως εξής:

Τράπεζα Πειραιώς

Ισχυρή κερδοφορία, με καθαρό αποτέλεσμα στα €520 εκατ. (δεύτερο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο), κατέγραψε η τράπεζα το α’ τρίμηνο του 2022. Τα βασικά λειτουργικά κέρδη της Τρ. Πειραιώς ανήλθαν στα €93 εκατ., συνέπεια της δραστικής βελτίωσης των καθαρών εσόδων από προμήθειες, των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων προβλέψεων.

Παράλληλα, η Πειραιώς εμφάνισε ισχυρή νέα παραγωγή δανείων ύψους €1,7 δισ. το α’ τρίμηνο, που οδήγησε σε επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά €0,3 δισ., με επιτάχυνση των δανειοδοτήσεων κατά το β’ τρίμηνο.

Οι καταθέσεις πελατών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα €54,9 δισ. στο τέλος του περασμένου Μαρτίου. Ήταν αυξημένες κατά 9% σε ετήσια βάση, αλλά υποχώρησαν κατά 1% σε τριμηνιαία βάση λόγω εποχικότητας.

Το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων δανείων (NPEs) μειώθηκε στα €4,7 δισ., κατά -€0,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση λόγω οργανικής μείωσης, ενώ ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, που είχε διαμορφωθεί στα €22,1 δισ. Η τράπεζα κατέγραψε επίσης ιστορικά χαμηλή εισροή νέων NPE (€115 εκατ.) σε τριμηνιαία βάση, με τον δείκτη καθυστερήσεων να διαμορφώνεται στο 12,6% και την τράπεζα να βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης στόχου για μονοψήφιο δείκτη εντός του έτους.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας fully loaded Common Equity Tier 1 (CET1) του ομίλου διαμορφώθηκε στο 9,8% στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Σε επίπεδο pro-forma (προσαρμοσμένο για την αναμενόμενη ελάφρυνση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού λόγω της αποαναγνώρισης τιτλοποίησης χαρτοφυλακίων ναυτιλιακών και leasing ΝPΕs) ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 10%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 16%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Eurobank

Παρουσίασε ισχυρή κερδοφορία το α’ τρίμηνο του 2022, που επιβεβαιώνει ότι οι φετινοί επιχειρησιακοί στόχοι της τράπεζας είναι επιτεύξιμοι. Ειδικότερα, η Eurobank κατέγραψε καθαρά κέρδη €305 εκατ. έναντι €72 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2021.

Τα οργανικά κέρδη της προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 10,4% στα €240 εκατ. και τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων υπερδιπλασιάστηκαν στα €481 εκατ. Το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώθηκε σε €40,6 δισ. και το σύνολο του ενεργητικού σε €77,2 δισ. στο τέλος του α’ τριμήνου του 2022.

Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε €2,3 δισ. τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε €22,7 δισ., τα στεγαστικά σε €10,1 δισ. και τα καταναλωτικά σε €3,3 δισ. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε €41,2 δισ. στο τέλος Μαρτίου, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης ύψους €5,1 δισ.

Οι καταθέσεις πελατών υποχώρησαν κατά €0,7 δισ. το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν όμως κατά €1,2 δισ. τον περασμένο Απρίλιο. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 74,9% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 151,3%.

Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 6% στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, από 6,8% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2021, με τα συνολικά NPEs να υποχωρούν στα €2,4 δισ. ή €0,7 δισ. μετά από προβλέψεις. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε από 69,2% στο τέλος του 2021 σε 71,5%.

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) της Τράπεζας διαμορφώθηκε στο 16,5% και ο δείκτης FL (Fully Loaded) CET1 ανήλθε στο 13,6%.

Alpha Bank

Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη €125,4 εκατ. και προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους ύψους €134 εκατ. το φετινό πρώτο τρίμηνο, με την ισχυρή λειτουργική επίδοση να επιβεβαιώνει τη δυναμική του δικτύου της Alpha Bank.

Παράλληλα, η τράπεζα συνεχίζει να βελτιώνει ποιοτικά την κερδοφορία της, καθώς η συνεισφορά των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στο καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε σε ποσοστό 14% το α’ τρίμηνο του 2022, έναντι 33% το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, τα ενσώματα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανήλθαν σε €5,6 δισ. στο τέλος του προηγούμενου Μαρτίου.

Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε €2,4 δισ. έναντι €1,6 δισ. το δ’ τρίμηνο του 2021, παρέχοντας σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία. H αύξηση των χορηγήσεων δανείων και η ανθεκτική επίδοση των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες σε €108 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2022.

Οι συνολικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά €0,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €46,9 δισ. κυρίως λόγω εποχικότητας.

Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του ομίλου μειώθηκε στο 12,2% από 42,8% το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, η ολοκλήρωση των επικείμενων συναλλαγών ΜΕΑ το β’ τρίμηνο αναμένεται να οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΑ ως τα μέσα του 2022. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ του ομίλου ανέρχεται σε 48%, ενώ στην Ελλάδα σε 46%.

Η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank παραμένει ισχυρή με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) να ανέρχεται στο 16,3% και τον fully loaded CET1 στο 15,1%.

Εθνική Τράπεζα

Η ΕΤΕ παρουσίασε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους €208 εκατ. Τα οργανικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση, στα €125 εκατ., ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακής αύξησης των καθαρών εσόδων από προμήθειες, του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και της σταδιακής ομαλοποίησης του κόστους πιστωτικού κινδύνου.

Οι εκταμιεύσεις δανείων ενισχύθηκαν κατά 50% περίπου σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων Λιανικής (+41% ετησίως) και Εταιρικής Τραπεζικής (+52% ετησίως), οδηγώντας την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα κατά €1,5 δισ. σε ετήσια βάση.

Οι καταθέσεις της ΕΤΕ υποχώρησαν οριακά κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €53,1 δισ., με τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα να αντισταθμίζονται από τη συσσώρευση μετρητών, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 56,2% στην Ελλάδα και στο 57,2% σε επίπεδο ομίλου το α’ τρίμηνο του 2022, με τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας (LCR) και καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (NSFR) να υπερβαίνουν κατά πολύ το ελάχιστο εποπτικό όριο.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) στην Ελλάδα μειώθηκαν περαιτέρω σε €2 δισ. ή €0,4 δισ. μετά από προβλέψεις. Ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε σε 6,5% στην Ελλάδα (6,7% σε επίπεδο ομίλου), σημειώνοντας πτώση της τάξεως των 40 μονάδων βάσης σε τριμηνιαία βάση και 670 μονάδων βάσης σε ετήσια.

Ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια, ο δείκτης CET1 FL (fully loaded) διαμορφώθηκε στο 15,1% κατά 20 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD FL) να αυξάνεται κατά 70 μονάδες βάσης περίπου, στο 16,2%.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 30 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.