ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Έρχεται πλατφόρμα για τις ΜμΕ-Ορατές από τις τράπεζες

14:04 - 29 Ιουλ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αναπτυξιακή Τράπεζα: Έρχεται πλατφόρμα για τις ΜμΕ-Ορατές από τις τράπεζες
Στη δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου θα μπορούν να ενταχθούν όλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα αν και πληρούν τα τυπικά προσόντα προχωρά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και σημειώνοντας ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων μόνο οι 40 χιλιάδες έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, τόνισε ότι Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει και θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο σε μια πρώτη μορφή, «μια πλατφόρμα όπου πάμε να αναστρέψουμε τη διαδικασία που ακολουθείται αυτή τη στιγμή, με τρόπο ώστε η αίτηση οποιαδήποτε επιχείρησης που θέλει να ενταχθεί στα δικά μας προϊόντα, θα περνάει πρώτα από εμάς και όχι από τις τράπεζες».

«Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια πολύ καθαρή εικόνα στο σύνολο της επιχειρηματικότητας, για το ακριβές σημείο στο οποίο κόβονται οι επιχειρήσεις από το πρώτο τεστ (φορολογική – ασφαλιστική ενημερότητα και Τειρεσίας) και να ενημερώσουμε την Πολιτεία ποιοι έχουν πρόβλημα με ποιους φορείς του Δημοσίου. Και το δεύτερο και πιο σημαντικό, η επιχείρηση που θα περάσει το “health check” αλλά λόγω μεγέθους ή λόγω του ότι είναι μια καινούργια επιχείρηση, δεν έχει μπορέσει να κάνει αίτηση στο τραπεζικό σύστημα, θα παρουσιάζεται η αίτησή της στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο θα διεγείρουμε την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των τραπεζών ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί η αίτηση από κάποια τράπεζα στο πλαίσιο διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου και θα υπάρχουν πιθανότητες να πάρει μια επιχείρηση καλύτερη προσφορά στην ταχύτητα και στο ύψος της χρηματοδότησης», εξήγησε.

Σύμφωνα με την κυρία Χατζηπέτρου, πρόκειται μια πολύ μικρή μετάβαση προς μια λειτουργία τραπεζική  μέσα από πλατφόρμες, και αυτό ευνοεί κατά βάση τις νέες επιχειρήσεις, τις μικρές επιχειρήσεις και τις απομακρυσμένες επιχειρήσεις. «Η δυνατότητα αυτή διευρύνει παρά πολύ σε ποιους είσαι ορατός», είπε χαρακτηριστικά.

Μετεξέλιξη προηγούμενων φορέων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα και έχουν θέματα με τον Τειρεσία «υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει βγάλει η κυβέρνηση», δηλαδή «πρέπει να ρυθμίσουν κάποιες δόσεις, να κάνουν αιτήσεις στον Τειρεσία για να βγουν ή να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους». «Δεν είναι κάτι το οποίο εμείς μπορούμε να εντάξουμε στο δικό μας ρόλο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κυρία Χατζηπέτρου δήλωσε ότι τελευταίο διάστημα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει συμμετάσχει σε 41.000 δάνεια.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ένας φορέας ο οποίος- στη μορφή που είναι τώρα- μπήκε στην εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας το 2019, αλλά είναι μια μετεξέλιξη προηγούμενων φορέων. «Είναι 100% μέτοχος το Ελληνικό Δημόσιο. Είμαστε η μοναδική εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, και έχουμε βασικό στόχο την προώθηση της βιώσιμης και ολιστικής ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Άρα είμαστε ένας θεσμός αναφοράς για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Λειτουργούμε σαν καταλύτης μεταξύ των χρημάτων του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρώπης και τα διοχετεύουμε μέσω των τραπεζών σε κατηγορίες, τομείς και μεγέθη ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν δυσκολία στο να χρηματοδοτηθούν», επισήμανε.

Πανδημία και στοχευμένα προϊόντα

«Στη διάρκεια της πανδημίας πήραμε ένα πολύ μεγάλο ποσό από το ελληνικό Δημόσιο, περίπου 3 δισεκατομμύρια, και βγάλαμε στην αγορά έχουμε ήδη εκταμιεύσει 8,6 δις, και είμαστε ακόμα στη διαδικασία προϊόντων που είναι ενεργά, δηλαδή δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος τους και η απορρόφηση που θα φτάσουν περίπου στα 11 δισεκατομμύρια», πρόσθεσε η ίδια.

Η κυρία Χατζηπέτρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ενώ στην πανδημία η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έβαλε ένα οριζόντιο δείκτη προστασίας του χαμένου τζίρου των επιχειρήσεων, «τώρα βγαίνουμε με στοχευμένα προϊόντα, όπως ακριβώς κάνει και το Ταμείο Ανάκαμψης».

Να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα προϊόντα τα συναντούν οι ενδιαφερόμενοι μέσα από τις εμπορικές τράπεζες. «Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται πολύ πιο εύκολα και απλά. Γιατί τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε όλες τις τράπεζες. Είναι αρκετά τυποποιημένα τα στοιχεία των αιτήσεων. Ο χρόνος επιλεξιμότητας, όταν έρχεται σε εμάς, είναι εντός της ημέρας, και η αυτοματοποίηση που έχουμε εσωτερικά υπερβαίνει το 75%. Άρα μέσα από το τραπεζικό σύστημα και με προαπαιτούμενο να μην έχει χρέη στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ ή να μην είναι στον Τειρεσία μπορεί να προχωρήσει σε αίτηση δανείου και να έχει μειωμένες εξασφαλίσεις στα εγγυοδοτικά μας ή φθηνότερες δανειοδοτήσεις στα συγχρηματοδοτούμενα», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.