ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προχωρημένο αραβικό ενδιαφέρον για το 20% της Εθνικής Κύριο

08:58 - 06 Οκτ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Προχωρημένο αραβικό ενδιαφέρον για το 20% της Εθνικής
Το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα εμπεριέχει και τον τραπεζικό κλάδο, με την ΕΤΕ να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Συγκεκριμένα, επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει ενδιαφέρον από το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας Public Investment Fund για την απόκτηση του 20% των μετοχών της Εθνικής.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο της επίσκεψης του διαδόχου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πηγές της τράπεζας κάνουν λόγο πλέον για προχωρημένες επαφές. Σημειώνουν μάλιστα πως οι εξελίξεις είναι σε συνάρτηση με τη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα.

Ωστόσο διευκρινίζεται ότι οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν αφού πρώτα η κυβέρνηση καταλήξει στην στρατηγική αποεπένδυσης που θα υιοθετήσει μέσω του ΤΧΣ για όλες τις συμμετοχές στις συστημικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Άνοιξη. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% της Εθνικής, που είναι και η μεγαλύτερη συμμετοχή του, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, μόλις το 1,4% της Eurobank και το 62,93% της Attica Bank.

Πληροφορίες πάντως από την τραπεζική αγορά αναφέρουν πως εκτός από το ενδιαφέρον των Αράβων, υπάρχουν κι άλλοι επενδυτές που έχουν χτυπήσει την πόρτα της Εθνικής και άλλων τραπεζών.

Περισσότερα από 20 μεγάλα ονόματα διεθνών επενδυτικών οίκων και κρατικών κεφαλαίων έχουν περάσει την πόρτα του ΤΧΣ το τελευταίο εξάμηνο, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για όλα τα ποσοστά που κατέχει το Ταμείο στις τράπεζες, μικρά και μεγάλα. Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Εθνική Τράπεζα και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Κρατικό Επενδυτικό Κεφάλαιο της Σαουδικής Αραβίας. 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.