ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Απόλυτα ελκυστικός ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος Κύριο

14:37 - 16 Μαϊ 2023 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Goldman Sachs: Απόλυτα ελκυστικός ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος
«Απόλυτα ελκυστικός» είναι από μακροοικονομική άποψη ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, σημειώνει εκ νέου η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι συστήνει long θέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει η Goldman, ο Μάιος έχει ήδη φέρει δύο σημαντικές εξελίξεις στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο. Αρχικά, η Fed μπορεί να έχει κάνει την τελευταία αύξηση επιτοκίων (25 μ.β.) αυτού του κύκλου και πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα πρότυπα δανεισμού και η διαθεσιμότητα πιστώσεων δεν επιδεινώνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός δείκτης της MSCI έχει υποχωρήσει 8% από τον Μάρτιο, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World να σημειώνει άνοδο 2% την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με τον οίκο, οι τράπεζες είναι ο πιο ευαίσθητος κλάδος μετοχών στα πιστωτικά spreads και στις κινήσεις των επιτοκίων.

Πού βρίσκονται οι ελκυστικές τραπεζικές μετοχές

Η Goldman Sachs, σημειώνει ότι οι τράπεζες της περιοχής της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (κυρίως του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας), της Χιλής, της Κολομβίας, της Ταϊλάνδης και της Ελλάδας προσφέρουν ελκυστικές τραπεζικές μετοχές από μακροοικονομική άποψη. Έτσι, συνιστά στους επενδυτές να γίνουν long σε αυτές τις τραπεζικές μετοχές, ειδικά έναντι των μετοχών του κλάδου των  βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Όπως εξηγεί η Goldman, για να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα και να μετρήσει ποιες παγκόσμιες τράπεζες αποτελούν ελκυστική επένδυση αυτήν τη στιγμή, λαμβάνουμε υπόψη τρεις πτυχές: Πρόσφατες επιδόσεις, Αποτίμηση στο πλαίσιο της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE και Τάσεις ανάπτυξης μακροοικονομικών πιστώσεων.

Συνεπώς, οι τραπεζικές μετοχές στους δείκτες MSCI των Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, Χιλής, Κολομβίας, Ταϊλάνδης και Ελλάδας εμφανίζονται ως οι πιο ελκυστικές και η Goldman συστήνει στους επενδυτές να τηρήσουν long θέσεις έναντι του ευρύτερου κλάδου της MSCI των καταναλωτικών αγαθών στις αναδυόμενες αγορές.

Γενικότερα, αυτές οι τράπεζες έχουν γενικά καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια περιόδων σταθερότητας ή ανατίμησης στις αγορές συναλλάγματος, το οποίο είναι ένα θέμα που η Goldman πιστεύει ότι θα συνεχιστεί το καλοκαίρι. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.