ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η NBG Securities ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

15:50 - 17 Ιαν 2024 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η NBG Securities ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες
Νέα ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρέχει η NBG Securities, η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των τιμών-στόχων για Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ «βλέπει» περιθώρια ανόδου έως και 36% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με την NBG Securities, οι θετικές προοπτικές του κλάδου καθοδηγούνται από την επιτυχή υλοποίηση των μέχρι τώρα επιχειρηματικών σχεδίων, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας που αναμένεται το 2024 και την προοπτική διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «υπεραπόδοσης» για όλες τις ελληνικές τράπεζες, με τη νέα τιμή στόχο σε ορίζοντα 12 μηνών για την Alpha Bank να τοποθετείται στα 2 ευρώ από 1,95 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου +28%, για την Eurobank στα 2,10 ευρώ από 1,70 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου +22%, και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,5 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου +36%.

Σε όρους σχετικής αποτίμησης, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε έκπτωση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς, η οποία δεν δικαιολογείται πλήρως από τη χώρα και τον κλάδο. Διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο σε 0,74 φορές για φέτος στο δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) έναντι 0,91 φορές οι ευρωπαϊκές τράπεζες και discount 18%.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις το 2023, με άνοδο 68% κατά μέσο όρο, αντανακλώντας τη βελτιωμένη κερδοφορία, τη σταθερή ρευστότητα και τα επίπεδα κεφαλαίου, καθώς και τις ευνοϊκές προοπτικές κερδών μετά το 2022. Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να έχουν επιστρέψει στις «οθόνες» των επενδυτών, υπεραποδίδοντας το 2023 κατά 48% σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες (STOXX600 Banks).

«Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση για να επωφεληθούν από τα συνεχιζόμενα υψηλά επιτόκια, που αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα για ένα μεγάλο μέρος του 2024, και να επικεντρωθούν στην επέκταση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Αυτό θα βοηθήσει να μετριάσουν το αποτέλεσμα των μειώσεων των επιτοκίων που αναμένονται αργότερα μέσα στο έτος, διατηρώντας την κερδοφορία τους σε υψηλά επίπεδα», σημειώνει η NBG Securities και καταλήγει:

«Οι συνεχείς προσπάθειές τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) έχουν οδηγήσει σε υγιείς ισολογισμούς, ενώ τα επίπεδα των κεφαλαίων τους επέτρεψαν να επιστρέψουν αξία στους επενδυτές με τη μορφή μερισμάτων από το 2023».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:54 - 17 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.