ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ

14:50 - 10 Ιουν 2020 | ΥΔΡΕΥΣΗ
Επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ
Επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ προγραμματίζει η ΕΥΔΑΠ μέχρι το 2029, σύμφωνα με όσα είπε στη σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χάρης Σαχίνης. Για την υπογραφή της νέας σύμβασης της εταιρείας με το ελληνικό δημόσιο ξεκαθάρισε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει διεύρυνση της παροχής υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα αλλά και σχεδιαζόμενα έργα στην Ανατολική Αττική, όπου και επιδιώκεται η σύνδεση 400 χιλιάδων κατοίκων στο δίκτυο. Παράλληλα, προγραμματίζεται η σταδιακή αντικατάσταση περίπου 2.000.000 υδρομετρητών παλαιάς τεχνολογίας με έξυπνους μετρητές. Στόχος της διοίκησης είναι να αντικαθίσταται περίπου 100.000 παλαιοί μετρητές ετησίως.

Από το 1 δισ. ευρώ, κεφάλαια της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να δαπανηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια και θα αντληθούν από κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του υφιστάμενου και νέου ΕΣΠΑ και ίδια κεφάλαια της ΕΥΔΑΠ, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σαχίνης.

«Μέχρι το τέλος του 2021, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων ύψους 100 εκατ. ευρώ, την εκκίνηση διαγωνισμού για τοποθέτηση έξυπνων υδρομετρητών, την οριστικοποίηση του διαγωνισμού για τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού Ψυτάλλειας, όπως και την υπογραφή της σύμβασης για το αδιύλιστο νερό με το Δημόσιο», αναφέρθηκε στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Για τη νέα σύμβαση με το δημόσιο ο κ. Σαχίνης υποστήριξε πως «πρόκειται για πολύπλοκη εξίσωση που μπορεί να λυθεί». Η ανανέωση της υφιστάμενης σύμβασης για την επόμενη 20ετία προϋποθέτει: «τη συμφωνία μεταξύ ΕΥΔΑΠ ΑΕ και Ελληνικού Δημοσίου για την τιμή του αδιύλιστου νερού καιτην επίλυση των εκκρεμοτήτων της αρχικής σύμβασης».

Για το ενδεχόμενο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη συντήρηση του δικτύου μεταφοράς νερού από τον Μόρνο και τον Εύηνο στην Αθήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ τόνισε πως «αν τελικά αποφασιστεί να γίνει τέτοιος διαγωνισμός, η ΕΥΔΑΠ θα τον διεκδικήσει». Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε «ακόμα και αν αποφασιστεί η λύση του ΣΔΙΤ, θα χρειαστεί συμφωνία ΕΥΔΑΠ – Δημοσίου για τη συντήρηση του δικτύου στο μεσοδιάστημα, παράλληλα με τη συμφωνία για το κόστος του αδιύλιστου νερού».

Για τον εταιρικό μετασχηματισμό της εταιρείας τονίστηκε ότι «Στόχος των έργων βελτιστοποίησης είναι ο μετασχηματισμός της εταιρείας σε έναν Οργανισμό σύγχρονο και αποδοτικό, ο οποίος:

- Θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων,

- Θα δίνει προτεραιότητα στον πελάτη αλλά και

- Θα διασφαλίζει ένα δίκαιο και δυναμικό εργασιακό περιβάλλον».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:10 - 10 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.