ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενισχύσεις με αμερικανική «συνταγή» ζητά η Eurometaux

17:57 - 24 Ιαν 2023 | ΜΕΤΑΛΛΑ
Ενισχύσεις με αμερικανική «συνταγή» ζητά η Eurometaux
Ο ευρωπαϊκός τομέας μετάλλων καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ όσον αφορά τις κλιματικές επιδοτήσεις. Παρέχοντας οικονομική στήριξη, η ΕΕ θα μπορούσε, σύμφωνα με τους μεγάλους ευρωπαίους παραγωγούς, να διατηρήσει τον έλεγχο των πρώτων υλών που είναι σημαντικές για τη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια.

Η ένωση των μεγάλων ευρωπαίων παραγωγών, Eurometaux, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επιθυμεί η ΕΕ να εμπνευστεί από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Με αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις για να κάνει τη δική της βιομηχανία πιο βιώσιμη μέσω φορολογικών πλεονεκτημάτων και επιδοτήσεων. Ο νέος νόμος περιλαμβάνει επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, αν και εισάγει διακρίσεις, έδειξε πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια προληπτική βιομηχανική πολιτική καθαρής τεχνολογίας», ανέφερε η Eurometaux σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν για τον αμφιλεγόμενο νόμο των ΗΠΑ. Ορισμένοι ηγέτες θέλουν η ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο «πρώτα η Ευρώπη» προσέγγιση για να ενισχύσει τη θέση των ευρωπαϊκών εταιρειών. Ενδεικτικά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε ένα πακέτο στο μέγεθος του 2% της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ για να ανταγωνιστεί το σχέδιο των ΗΠΑ, ύψους 370 δισ. δολαρίων.

Η Eurometaux πρότεινε πέντε μέτρα για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των έργων καθαρής ενέργειας και των φορολογικών εκπτώσεων για τη στήριξη της παραγωγής στρατηγικών μετάλλων. Ο οργανισμός επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για δράση με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν οδηγήσει σε απότομη πτώση την παραγωγή μετάλλων στην περιοχή.

Παρόλο που οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες και ορισμένα μεταλλουργεία αυξάνουν την παραγωγή, σύμφωνα με την Eurometaux, οι συνθήκες στη βιομηχανία θα παραμείνουν δύσκολες καθώς η ενεργειακή λειψυδρία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, ο κλάδος επιθυμεί την παράταση των προσωρινών μέτρων στήριξης, τα οποία θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τα οποία λήγουν στο τέλος του έτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:01 - 24 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.