ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Εθνικός πρωταθλητής και «μοχλός» κερδοφορίας της Mytilineos Κύριο

16:15 - 19 Ιουν 2021 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αλουμίνιον της Ελλάδος: Εθνικός πρωταθλητής και «μοχλός» κερδοφορίας της Mytilineos
Το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα από ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, υλοποιεί φέτος η Mytilineos όπως είπε πριν λίγες μέρες στη Γ.Σ. ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Το επενδυτικό πρόγραμμα αυτό σε συνέχεια μιας ιδιαίτερα δυναμικής πορείας τα τελευταία χρόνια που περιελάμβανε εκσυγχρονισμό στον κλάδο μεταλλουργίας, βελτιώσεις στα κόστη λειτουργίας, ανάπτυξη πρασίνου χαρτοφυλακίου ενέργειας, εξωστρέφεια και ανοίγματα σε παγκόσμιες αγορές αποτελεί βάση για το στόχο διπλασιασμού κερδοφορίας το 2022. 

Στην προσπάθεια αυτή ο κλάδος της μεταλλουργίας αναμένεται να παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ουσιαστικά ο κλάδος που τα προηγούμενα χρόνια λόγω της συγκυρίας των τιμών,  αλλά και του διεθνή από μονάδες εκτός ΕΕ με πολύ ανταγωνιστικά κόστη λειτουργίας ήταν σε πίεση πλέον αποτελεί «λοκομοτίβα» ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μετά το 2023 το εργοστάσιο της Αλουμίνιον θα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου 826 MW όσο και από διμερείς συμβάσεις με τα φωτοβολταϊκά. «Θα πρασινίσουμε το Αλουμίνιο και θα έχουμε και φθηνότερη ενέργεια», είπε ο επικεφαλής της Mytilineos που έδωσε έμφαση στο ότι πλέον το αλουμίνιο θα παράγεται με «πράσινη» ενέργεια κάτι που ενισχύει και την κερδοφορία της μονάδας.

«Είμαστε περήφανοι για τις επιδόσεις στον τομέα του αλουμινίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε το πιο υγιές και κερδοφόρο στην Ευρώπη συγκρότημα μεταλλουργίας» ανέφερε με έμφαση. 

Να σημειωθεί ότι η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας θα βοηθήσει τη περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της «Αλουμίνιον» καθώς θα καλύπτει 3 φορές τις ανάγκες του εργοστασίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για σύνδεση με καλώδιο. «Η νέα μονάδα και τα ΑΠΕ προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στο αλουμίνιο» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος ενώ προσέθεσε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη για τα διμερή συμβόλαια για παροχή ρεύματος σε μεγάλους πελάτες, αγορά που όπως τόνισε η Mytilineos θα παίξει μεγάλο και σημαντικό ρόλο.

Παράλληλα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε γνωστή την επίτευξη νέας συμφωνίας, δεκαετούς διάρκειας με τον μεταλλουργικό κολοσσό της Glencore. Όπως είπε πρόκειται για μία συμφωνία προμήθειας αξίας 1,5 δισ. δολ. βάσει της οποίας το «Αλουμίνιο της Ελλάδας» θα προμηθεύει με εξασφαλισμένες για τέσσερα χρόνια τιμές αλουμίνας και αλουμίνιο.

Σύμμαχος στην όλη πορεία της μεταλλουργίας είναι και η άνοδος των τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας. Όπως είπε μάλιστα προβλέπεται οι αγορές πρώτων υλών να πάρουν χαρακτήρα έντονα ανοδικό (bull commodities markets). 

Κύριος λόγος, όπως είπε ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, το ότι η Κίνα, ο μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, σταθεροποιεί την αγορά της χωρίς νέα εργοστάσια καθ’ αύξηση παραγωγής μπαίνοντας σε μια λογική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Κομβικός για την πορεία της εταιρείας είναι και ο δείκτης δανεισμού που σήμερα είναι στο 1,7. Με βάση όσα είπε ο επικεφαλής της εισηγμένης λόγω των επενδύσεων είναι αναπόφευκτο να ανέβει ωστόσο, όπως υπογράμμισε «είναι ένας εξαιρετικός δείκτης για εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο και βρίσκεται πιο χαμηλά από δείκτες άλλων εταιριών». Άλλωστε όπως είπε η Mytilineos «είναι εν μέσω ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος». Σημείωσε, δε, ότι η εταιρεία διαθέτει μετρητά στο επίπεδο περίπου των 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και πιστωτικές γραμμές που μάλιστα δε χρησιμοποιούνται και φτάνουν τα 2 δισεκ. ευρώ. 

Οι ΑΠΕ

Ειδικά σε σχέση με τις επενδύσεις της Mytilineos στις ΑΠΕ, ο κ. Μυτιλιναίος τόνισε ότι εντός της Ελλάδας από τα 1480MW της Εγνατία Group που αγοράστηκαν το Φεβρουάριο, 572 αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι αρχής γενομένης από τα 140MW από τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Ακόμη η εταιρεία διαθέτει 300MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (RTB) και ακόμη 100MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021

Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος η εταιρία αναμένει το νομοθετικό πλαίσιο το φθινόπωρο για τα έργα αποθήκευσης έχοντας 25 επενδυτικά σχέδια. Σε σχέση με τα αιολικά, όπως είπε, 300 MW πρόκειται να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια, με τα 100 MW εξ αυτών να είναι στη φάση της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Στο εξωτερικό οι επενδύσεις ΑΠΕ που ανήκουν στη Mytilineos φτάνουν τα 507MW (υπό κατασκευή). Από αυτά τα πρώτα 120MW παραδίδονται σε λειτουργία εντός των ημερών στην Αυστραλία. Ακόμη 788MW είναι έτοιμα για υλοποίηση, οδηγώντας το σύνολο της δραστηριότητας στο εξωτερικό στα 1739MW. Τέλος η Mytilineos διαθέτει 4000MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Εξάλλου ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζήτηση και για άλλα έργα με την Total Eren, τόσο για την αγορά της Ισπανίας όσο και για την αγορά της Αφρικής. Ήδη η εταιρία με το διεθνή κολοσσό έχει έναν προϋπολογισμό έργων της τάξης των 80 εκατομ. ευρώ. Παράλληλα προανήγγειλε συμφωνία για υπεράκτια αιολικά που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Οι τιμές ΑΠΕ

Σχολιάζοντας τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ χαρακτήρισε αναμενόμενη την πτώση των τιμών, ωστόσο στον επόμενο διαγωνισμό μέχρι τα τέλη του έτους η διακύμανση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του κόστους των πρώτων υλών που φαίνεται να δέχεται πληθωριστικές πιέσεις λόγω, αφενός της κυριαρχίας των Κινέζων στην προμήθειας εξοπλισμού, αλλά και αφετέρου της υψηλής προσφοράς επενδυτικών προτάσεων. 

«Είδαμε μεγάλη πτώση στις τιμές των φ/β και όχι των αιολικών, καθώς και διαφοροποίηση του κόστους» σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος τονίζοντας ότι οι επόμενοι διαγωνισμοί θα είναι διαφορετικοί ανά τεχνολογία. «Δεν μπορεί να γίνει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις» σημείωσε χαρακτηριστικά κάτι που επισήμανε και η ΕΛΕΤΑΕΝ χτες σε συνέντευξη τύπου.

Βελούδινο διαζύγιο με τη ΔΕΗ

Να σημειωθεί ότι όπως είπε ο επικεφαλής του Ομίλου, φέτος είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα που φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos δημοσιοποίησε τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη νέα και τελευταία σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας. Μάλιστα αφού εξήρε τη στάση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσση, χαρακτήρισε την εξέλιξη ικανοποιητική και είπε ότι η νέα συμφωνία θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023 ενώ υπογράμμισε πως θα είναι η τελευταία στα 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:32 - 19 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.